Recepte: Spageti ar ķirbju mērci

© Viktorija Kožemjakina

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka gardu, veselīgu un sātīgu recepti - spageti ar ķirbju mērci! Mērces sastāvā ir ķirbja biezenis kam ir neitrāla garša, bet laba pievienotā vērtība, jo tas satur A, C, E, K, B6 vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un šķīstošās šķiedrvielas. Mocarellas siers un prošuto, savukārt, ir izcils pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, bet spageti satur “lēnos” ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Ja šim ēdienam klāt baudīsiet arī dārzeņu salātus, maltīte būs vēl pilnvērtīgāka.

Spageti ar ķirbju mērci

(4~6 personām, gatavošanas laiks 30 min)

Sastāvdaļas:

  • 1 smalki sagriezts sīpols;
  • 1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa;
  • 2 ēdamk. olīveļļas;
  • 5-6 saulē kaltēti tomāti;
  • 2 ēdamk. tomātu pastas;
  • 150 g ķirbju biezeņa;
  • 150 ml buljona;
  • 2 ēdamk. krēmsiera;
  • 1 tējk. kaltēta timiāna;
  • 125-150 g mini mocarellas bumbiņu (var izmantot sieru ar samazinātu tauku saturu);
  • 100 g Prosciutto crudo vai citas smalki sagrieztas gaļas;
  • dažas melnās olīvas;
  • 300 g spageti;
  • rīvēts cietais siers pasniegšanai.

Pagatavošana:

  1. Sagriez olīvas plānās ripiņās. Mocarellas bumbiņām nogriez nelielu gabaliņu, lai izveidojas līdzena virsma, uz kuras vēlāk likt olīvas gabaliņu. Katru mocarellas bumbiņu aptin ar prošuto šķēli, liec virsū olīvas ripiņu.
  2. Olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus un nelielos gabalos sagrieztus saulē kaltētus tomātus, gatavo līdz sīpoli ir zeltaini.
  3. Pievieno tomātu pastu un timiānu, apmaisot cep aptuveni minūti.
  4. Pievieno ķirbju biezeni un buljonu, visu uzvāri un gatavo vēl minūti.
  5. Pievieno krēmsieru, sāli un piparus pēc garšas.
  6. Spageti novāri sālsūdenī tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma (al dente).
  7. Nolej glāzē ūdens no spageti vārīšanas, noliec to mērcei.
  8. Nokās pārējo ūdeni un pārliec spageti pannā ar mērcīti.
  9. Visu samaisi kopā. Ja vēlies šķidrāku mērci - pievieno tai nedaudz ūdens, ko atliki no spageti vārīšanas.
  10. Kārto spageti uz šķīvja "ligzdiņās" - ņem makaronus un ar dakšiņu uz ēdamkarotes sarullē tos nelielos apļos, lai katrā aplī vidū var likt mocarellas bumbiņas.
  11. Pasniedz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

Virtuvē

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka gardu, veselīgu un sātīgu recepti - spageti ar ķirbju mērci! Mērces sastāvā ir ķirbja biezenis kam ir neitrāla garša, bet laba pievienotā vērtība, jo tas satur A, C, E, K, B6 vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un šķīstošās šķiedrvielas. Mocarellas siers un prošuto, savukārt, ir izcils pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, bet spageti satur “lēnos” ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Ja šim ēdienam klāt baudīsiet arī dārzeņu salātus, maltīte būs vēl pilnvērtīgāka.

Svarīgākais