10 slepenas sastāvdaļas, kas liks ēdienam garšot debešķīgi

© unsplash.com

Arī ēst gatavošanu var savā ziņā dēvēt par mākslu. Spējot apvienot dažādas garšas buķetes, mēs varam radīt debešķīgus ēdienus. Ne vienmēr, lai gatavotu gardas maltītes, nepieciešamas dārgas sastāvdaļas. Arī dažādi vienkārši, viegli pieejami un ikdienā plaši izmantoti produkti var paspilgtināt ēdiena garšu. Atliek vien zināt, kas ir šīs slepenās sastāvdaļas, kuras, pievienojot klāt ēdienam, vienkāršu maltīti var padarīt debešķīgu! Šos produktus izmanto arī tādi slaveni šefpavāri kā Džeimijs Olivers un Gordons Remzijs.

unsplash.com

1. Sviests

Taukvielas ir viens no galvenajiem elementiem, kas nepieciešami lieliskas maltītes pagatavošanai. Tie piešķir ēdienam garšu bagātību. Un tieši sviests ir izcils tauku avots, kas ne tikai palīdzēs ēdienam labāk pagatavoties, piemēram, nepiedegt pie pannas, bet arī piedos īpašu garšu, ko ar citām taukvielām neizdosies paveikt.

unsplash.com

2. Citronu sula

Citronu sula, protams, nav tik plaši izmantojama kā sviests. Tomēr citronu sulas skābums var padarīt izteiksmīgāku atsevišķu ēdienu, piemēram, zivju, garšu. Eksperti norāda, ka citronu sulas izmantošana ēdienu pagatavošanā ir tikpat nozīmīga kā sāls lietošana. Citronu sula palīdzēs izcelt ēdienu garšu. Turklāt citronu sula padara ēdienu mazāk taukainu un smagu.

unsplash.com

3. Kūpinātas paprikas pulveris

Kūpinātās paprikas garšvielai piemīt patīkama dūmu garša. Šo garšvielu var pievienot burtiski teju ikvienam sāļajam ēdienam, sākot no gaļas, kartupeļiem, mērcēm līdz pat olu kultenim. Ja jums patīk kūpināta aromāta garša, tad šo garšvielu obligāti vajadzētu turēt garšvielu plauktā.

pexels.com

4. Sezama sēklu eļļa

Sezama sēklu eļļa ir bagāta ar barības vielām. Tā ir populāra ar savu neparasto garšu jeb spēj ikvienai maltīte, kurai tā klāt pievienota, radīt Āzijas virtuves garšu notis. Šai eļļai piemīt spēcīgs aromāts un garša.

unsplash.com

5. Zivju mērce

Pārsteidzoši, ka zivju mērce negaršo pēc zivīm. Tās nosaukums var nedaudz biedēt, bet šai mērcei ir plašs pielietojums. To var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā, piemēram, marinādes gatavošanā, cepot dažādus ēdienus, šo mērci var pievienot klāt zupām un cepešiem, un pat salātiem.

unsplash.com

6. Kanēlis

Kā zināms, tad cepot kūkas, plātsmaizes, bulciņas un citus konditorejas izstrādājumus, mēs nevaram iztikt bez kanēļa. Tas piedod šiem ēdieniem patīkamu garšu un aromātu. Izrādās, ka kanēli var izmantot ne tikai saldu ēdienu, bet arī sāļo ēdienu gatavošanā. Kanēlis spēj piešķirt patīkamu garšu buķeti gaļas, īpaši putnu gaļas, ēdieniem.

pexels.com

7. Fenhelis

Fenhelis ir dārzenis, kurš ne visiem iet pie sirds, tā garšas dēļ. Ta garša atgādina anīsu, kas nav daudzu cilvēku iecienīts. Tomēr šis dārzenis lieliski saderēs ar jūras veltēm un piešķirs tām patīkamu garšu buķeti.

pexels.com

8. Brūnais cukurs

Tāpat kā kanēli, arī šo sastāvdaļu var izmantot ne tikai konditorejas ēdienu cepšanā un saldajos ēdienos, bet arī sāļo un sātīgo ēdienu gatavošanā. Brūnais cukurs spēj piešķir pareizo salduma noti mērcēm, dažādām marinādēm un pat bekonam. To var izmantot, lai cepeškrāsnī ceptai gaļai iegūtu kraukšķīgu garoziņu, vai glazētu ceptus dārzeņus.

unsplash.com

9. Kļavu sīrups

Dabīgs kļavu sīrups ir labs ne tikai garšu paspilgtinātājs, bet ir arī veselīgs. Tas ir bagāts ar antioksidantiem un viegli sagremojams — vieglāk nekā citi saldinātāji. Iespējams, populārākais ēdiens, kam pievieno klāt kļavu sīrupu, ir pankūkas, taču šis produkts ir daudz universālāks un to var droši izmantot gaļas un dārzeņu gatavošanā.

unsplash.com

10. Šalotes sīpoli

Šalotes sīpoliem piemīt maigāka garša nekā parastajiem sīpoliem, tāpēc tos varat droši pievienot klāt svaigajiem salātiem, pat ja neesat asas sīpolu garšas un aromāta cienītājs. Tāpat šos sīpolus var marinēt, karamelizēt un cept tāpat kā parastos sīpolus.

Avots

Svarīgākais