Ābolu etiķi plaši izmanto kulinārijā dažādu gardu ēdienu gatavošanā. Laikā, kad plaši pieejami dārza āboli, varam šo etiķi pagatavot arī paši.
Nepieciešams:
- 3 - 4 āboli;
- 2 ēdamk. cukurs vai medus;
- ūdens.
Pagatavošana:
- Nomazgājiet ābolus. Sagrieziet to aptuveni 2,5 centimetru lielos gabaliņos.
- Ielieciet ābolus tīrā, aptuveni 2 litru lielā stikla burkā. Burku piepildiet ar ūdeni un cukuru.
- Pārklājiet burkas augšdaļu ar marli un nostipriniet to ar gumiju. Marle palīdzēs novērst netīrumu iekļūšanu burkā un tai pat laikā palīdzēs no burkas izdalīties gāzēm, kas radīsies fermentācijas procesu rezultātā.
- Novietojiet burku siltā, tumšā vietā uz 3 - 4 nedēļām. Reizi dienā apmaisiet burkā esošo saturu.
- Pēc vairākām nedēļām, kad burkā esošais saturs sāk smaržot pēc etiķa, izkāsiet šķidrumu. Ja uz šķidruma virsmas parādījušās baltas putas, noņemiet tās nost.
- Ielejiet šķidrumu atpakaļ burkā un ļaujiet tam nostāvēties vēl 2 nedēļas. Ik pēc pāris dienām apmaisiet burkā esošo šķidrumu.
- Pēc divām nedēļām ābolu etiķis būs gatavs! Pildiet to slēgtā traukā! Etiķi varat uzglabāt gadu!
Avots