5 padomi, kā pareizi sasaldēt vasaras gardumus ziemai

© unsplash.com

Šogad Latvijas vasara atkal padevusies karsta, tāpēc dārza gardumi, augļi un ogas liek par sevi manīt ātrāk nekā citus gadus. Karstuma un lietus viļņi veicina ātrāku augļu un dārzeņu nobriešanu, un mēs saskaramies ar situāciju, ka raža pēkšņi ir tik liela, ka jādomā par steidzīgu tās novākšanu un saglabāšanu ziemai.

Daudzi dārzu īpašnieki tradicionāli ķeras pie dārzeņu konservēšanas, taču šajā procesā bieži tiek pievienots cukurs un citi konservanti.

Daudz veselīgāka un uzturvērtības saglabāšanai draudzīgāka alternatīva ir ātra dārzeņu un augļu saldēšana. Saldēšana ir tik efektīva metode, ka arī situācijā, ja jums nav dārza, ir vērts vasarā iegādāties svaigu dārzeņu, augļu un ogu krājumus un tos pareizi sasaldēt ziemas mēnešiem.

“Lidl” augļu eksperti dalās ar pieciem praktiskiem padomiem, kā efektīvi sasaldēt vasaras svaigos augļus, ogas un dārzeņus, nodrošinot, ka tie saglabā savas vērtīgās īpašības arī ziemas mēnešos.

unsplash.com

1. Sasaldēt uzreiz pēc novākšanas

Strauja sasaldēšana ļauj saglabāt produkta sākotnējo uzturvērtību un vitamīnus. Pat ja augļi vai ogas uz galda pastāvēs tikai pāris stundas, to uzturvērtība sāks pazemināties. Tas īpaši attiecas uz ogām un lapu zaļumiem, kas ļoti ātri zaudē savu svaigumu un kraukšķīgumu. Piemēram, zemenes, kuras tiek sasaldētas uzreiz pēc novākšanas, saglabās savu garšu un uzturvērtību daudz ilgāk nekā tās, kuras pāris stundas pavadījušas uz galda.

unsplash.com

2. Sasaldēšanai vislabāk izvēlēties vakuuma iepakojumu

Vienkāršākā metode ir dārzeņus vai augļus sagriezt mazākos gabalos un sasaldēt. Vakuuma iepakojums ne tikai palīdz saglabāt produktu svaigumu, bet arī aizsargā tos no ledus kristālu veidošanās un nepatīkamas smakas, kas rodas liekajā gaisā.

unsplash.com

3. Ieekonomē vietu saldētavā, izaudzēto sablenderējot vai sasmalcinot

Piemēram, tomātus labāk uzreiz novārīt, sablenderēt un tad sasaldēt, jo pēc atkušanas tie būs saplakuši un ūdeņaini. Blenderētie tomāti būs lieliski piemēroti krēmzupām un mērcēm, ko ziemas mēnešos varēs ātri pagatavot. Šādi saglabāt var arī citus dārzeņus, piemēram, ķirbi. Bez novārīšanas iespējams blenderēt un sasaldēt ogas - zemenes, avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas - vēlākai izmantošanai izcilai mērcei pie kādas kūkas vai saldējuma ziemā.

unsplash.com

4. Kā saglabāt garšaugu smaržu un garšu?

Lai labāk saglabātu garšaugu smaržu un garšu, eksperti iesaka tos sasaldēt sviestā vai eļļā. To darot, garšaugi tiek pārvērsti par tādiem kā buljona kubiņiem, kurus ziemā var ērti pievienot zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem, piešķirot tiem bagātīgu garšu un aromātu. Saldēšanas process ir vienkāršs: sasmalciniet garšaugus, sajauciet tos ar sviestu vai eļļu, izveidojiet nelielas porcijas un sasaldējiet. Ļoti ērti šim mērķim ir izmantot parastos ledus saldēšanas trauciņus.

unsplash.com

5. Sasaldē produktus nelielos daudzumos

Tas nodrošinās, ka produkta lietošana vēlāk būs ērtāka un ātrāka. Piemēram, vitamīnu smūtijam ziemā visas sastāvdaļas iespējams sasaldēt uzreiz kopā vienā iepakojumā. Kad nepieciešams, izņemiet sastāvdaļas no saldētavas, atkausējiet un sablendējiet. Šī metode ir īpaši noderīga, ja vēlaties saglabāt augļu un dārzeņu svaigumu un garšu, kā arī ietaupīt laiku.

Sasaldēšana ir ne tikai efektīvs veids, kā saglabāt dārza ražas uzturvērtību, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Sasaldēti dārzeņi un augļi var būt lieliska alternatīva svaigiem produktiem ziemas mēnešos. Ar pareizu sagatavošanu un uzglabāšanu jūs varēsiet baudīt dārza labumus visu gadu, saglabājot to dabisko garšu un uzturvērtību!

Virtuvē

Šefpavārs Uģis Veits radījis recepti drosmīgākajiem gardēžiem. Neceptā cepumu siera kūka ar ķiršiem un mājās gatavotiem želejas tārpiem – košs un rotaļīgs deserts Halovīnu noskaņās. Tārpu kūka ne tikai izskatās iespaidīgi, bet arī piedāvā garšām bagātu kombināciju, kas iepriecinās gan lielus, gan mazus.

Svarīgākais