Praktiski veidi, kā kaltēt sēnes + RECEPTE

© Dmitrijs Suļžics/F64

Mežus joprojām turpina piepildīt sēņošanas entuziasti. Lai bagātīgā salasīto sēņu raža neaizietu postā un nedēļām nebūtu jāpārtiek no sēnēm vien, piedāvājam variantus, kā sēnes kaltēt, lai tās varētu izmantot ilgāk.

Vairums sēņu iespējams kaltēt, tādejādi pat pastiprinot to garšu. Kaltētas sēnes var uzglabāt gadu un pat pēc mēnešiem, tās, ievietotas ūdenī, spēj atgūt gandrīz tādu pašu tekstūru, kā svaigas sēnes. Kā novēroja Lifehacks, kaltētas sēnes veikalos maksā aptuveni no 4 līdz 15 eiro vai pat vairāk. Lai gan vislabākais sēņu kaltēšanas veids ir to dehidrēšana žāvēšanas aparātā, līdzīgu rezultātu var gūt arī, izmantojot cepeškrāsni. Apskatīsim abus kaltēšanas veidus.

1. Sēņu kaltēšana cepeškrāsnī

Ja mājās nav žāvēšanas iekārtas, sēnes var vienkārši kaltēt cepeškrāsnī.

  • Sēnes noskalo un notīra ar nazīti. Ir svarīgi pirms kaltēšanas, sēnes rūpīgi notīrīt.
  • Tad sēnes sagriež gabaliņos. Vēlams, lai tie pēc izmēra būtu līdzīgi, biezāki gabaliņi žūs ilgāk.
  • Pirms likšanas cepeškrāsni, pārliecinies, ka sēnes nav mitras pēc to tīrīšanas. Ja cepeškrāsnī ieliksi mitras sēnes, tā kaltēšanās vietā sāks tvaicēties. Sēnes izkārto uz tīra trauku dvieļa un maigi tās nosusini.
  • Tad sēnes izkārto uz cepešpannas, pārliecinoties, ka sēņu gabaliņi savā starpā nepārklājas. Sēnes liec cepeškrāsnī uz vienu stundu 65 grādu temperatūrā. Tad sēnes apgriez un atstāj cepeškrāsnī uz vēl stundu.
  • Sēnes izņem no cepeškrāsns un ļauj tām atdzist, jo sēnes, līdzīgi kā cepumi, kļūs kraukšķīgas tikai pēc atdzišanas. Ja sēnes nav pietiekami izkaltušas, liec tās cepeškrāsnī uz 30 minūtēm.
  • Atdzisušās sēnes ievieto stikla burkās un burkām pievieno etiķetes, kurās norādīts datums, kad sēnes kaltētas. Burku glabā vēsā vietā, kurai nepiekļūst tieši saules stari.

2. Sēņu dehidrēšana žāvēšanas iekārtā

Veikalos iespējams iegādāties speciālas augļu un dārzeņu žāvēšanas iekārtas.

Ekrānuzņēmums no YouTube

  • Vispirms sēnes jānotīra. Kā norāda portāls "The Spruce", svaigas sēnes neuzsūc daudz ūdens, kad tiek skalotas, tāpēc tās kārtīgi noskalo. Pēc tīrīšanas sēnes sagriez gabaliņos (ņem vērā - jo biezāki gabaliņi, jo ilgāk sēnes žūs).
  • Notīrītās un sagrieztās sēnes izkārto uz paplātes tā, lai gabaliņi nepārklātu viens otru. Tādejādi sēnēm žāvēšanas procesā būs nodrošināta labāka gaisa plūsma un tās kaltīs ātrāk un vienmērīgāk.
  • Sēnes kaltē 43 grādu temperatūrā žāvēšanas iekārtā (vai seko žāvēšanas iekārtas instrukcijā noteiktajam). Šis process aizņems aptuveni no 4 līdz 6 stundām, taču biezākus sēņu gabaliņus var nākties žāvēt līdz pat 8 stundām.
  • Pēc žāvēšanas sēnes atdzesē un ievieto stikla burkās. Ieteicams uz burkām uzlikt etiķetes, kurās norādīts, kādas sēnes tajā atrodas un datumu, kad tās žāvētas. Burkas uzglabā vēsā vietā, kur nav tieši saules stari.
  • Kaltētas sēnes pēc tam var izmantot zupās un mērcēs.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Virtuvē

Produktu sasaldēšana vēlākam laikam ir izcila ideja, lai nevajadzētu mest laukā pārtiku. Bieži vien cilvēki nezina, kādus produktus var sasaldēt un vai nu tos izmet, vai cenšas ātri notiesāt. Vai zinājāt, ka teju gandrīz visus produktus drīkst likts saldētavā? Sākot no avokado un beidzot ar tortiljām. Noskaidrojiet, kurus produktus ir droši sasaldēt, lai vēlāk tos izlietotu!

Svarīgākais