Svētku smarža! Kādas ir Ziemassvētku garšvielas un, kā tās lietot

© Publicitātes foto

3.lapa

Safrāns

Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela.

Smalkos safrāna pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām, ko ievāc ar rokām. Lai iegūtu 25 g kaltēta safrāna, jāsavāc 3000 ziedu.

  • Safrāns ēdienam piešķir īpašu garšu un spilgti zeltainu nokrāsu.
  • Safrāna pavedieniem iepriekš pievieno 1 ēdamkaroti karsta šķidruma, pēc tam piemaisa ēdienam tā gatavošanas beigu posmā.
  • Garša pastiprinās, ja pirms pievienošanas ēdienam safrānu norīvē ar cukuru vai sāli.
  • Lieto nacionālajiem ēdieniem Vidusjūras zemēs, Ziemassvētku ēdieniem, zupām, mērcēm, ēdieniem no vistas gaļas, zivij un rīsiem, salātiem ar zivi un vēžveidīgajiem, kūkām, smalkmaizītēm, konservētiem ķirbjiem.

Krustnagliņas

Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša.
  • Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos.

Publicitātes foto

  • Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka, pirms lietošanas tās jāsasmalcina.

Piparkūku garšviela

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām. To mīklas gatavošanai var kombinēt vajadzīgās garšvielas, bet var arī pievienot piparkūku garšvielu.
  • Tajā ir jau samaltas dažādas garšvielas, un kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums vienmēr garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas.
  • Uz 1 kg piparkūku mīklas nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas.

Publicitātes foto

  • Tās pievieno atdzisušam sīrupam.
  • Izmanto arī dažādu desertu un kafijas pagatavošanai.