9 vitamīni un minerālvielas labai imunitātei un kuros produktos tās atrodamas

© pexels.com

Lietainā, drēgnā un vēsā laikā pavisam viegli ir saaukstēties, tieši tamdēļ ir svarīgi jau laikus parūpēties par savu veselību. Viens no veidiem, kā izvairīties no saslimšanas, ir jau laikus stiprināt savu imunitāti. Ir vairāki vitamīni un minerālvielas, ne tikai C vitamīns, kuri ir svarīgi stiprai imunitātei!

unsplash.com

1. Vitamīns C - citrusaugļi un zaļumi

Ēdot pārtiku ar augstu C vitamīna saturu, piemēram, greipfrūtus, apelsīnus, mandarīnus, saldos sarkanos piparus, brokoļus, zemenes, lapu kāpostus un kivi, palielinās organismā leikocītu jeb balto asins ķermenīšu daudzums, kuri palīdz cīņā pret infekciju slimībām.

unsplash.com

2. Beta-karotīns - sakņu dārzeņi un zaļumi

Beta-karotīns ir dabīgs A vitamīna priekštecis. Organismā beta-karotīns pārvēršas par A vitamīnu, kuru var dēvēt arī par pretiekaisumu vitamīnu. Tas var palīdzēt organismā esošajām antivielām reaģēt uz toksīniem, piemēram, vīrusiem. Burkāni, spināti, lapu kāposti, aprikozes, saldie kartupeļi ir lieliski beta-karotīna avoti. A vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, tāpēc, ēdot iepriekš minēts produktus kopā ar veselīgajiem taukiem, vitamīns labāk uzsūksies. Lieliska imunitāti stiprinoša kombinācija būtu burkāni ar tradicionālo humusu vai spinātu salāti ar avokado vai olīveļļu mērcē.

unsplash.com

3. Vitamīns E - rieksti, sēklas, zaļumi

E vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību. Ar E vitamīnu bagātākie produkti ir rieksti, sēklas, avokado un spināti.

unsplash.com

4. Antioksidanti - zaļā tēja

Zaļā tēja ir bagāta ar antioksidantiem un tā spēj uzlabo imūnsistēmas darbību. Tā satur arī aminoskābes, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu procesus organismā un palīdz cīnīties ar infekcijām.

unsplash.com

5. Vitamīns D - saules gaisma, zivi un olas

D vitamīns ir būtisks imūnsistēmas darbībai un palīdz regulēt organisma imūno reakciju. D vitamīnu var atrast lašos, tuncī, olu dzeltenumos un sēnēs. Jūsu ķermenis var arī sintezēt D vitamīnu no saules gaismas. Eksperti norāda, ka tikai trīs reizes nedēļā pavadot laiku saulē 13 - 15 minūtes, jūs varat uzņemt nepieciešamo D vitamīna daudzumu.

unsplash.com

6. Probiotiķi - skābēti produkti, piena produkti

Jogurts, siers, fermentētas sojas pupiņas, skābēti kāposti, kimči, marinēti gurķi un kombuča satur dzīvās baktērijas, kas pazīstamas arī kā probiotikas. Tās ir labās baktērijas, kuras mūsu veselībai ir nepieciešamas. Ēdot probiotikām bagātus produktus, mēs stimulējam imūnsistēmas darbību cīņa pret slimībām.

unsplash.com

7. Vitamīns B6 - mājputnu gaļa

B-6 vitamīns ir būtisks jaunu un veselīgu sarkano asins šūnu veidošanās procesā, kā arī palīdz uzturēt limfātisko sistēmu. Vistas, tītara gaļa, aukstā ūdens zivis (lasis un tuncis), turku zirņi (arī tradicionālais humuss), banāni, pilngraudu brokastu pārslas ir produkti, kurus ieteicams ēst, lai uzņemtu vērtīgo B6 vitamīnu.

unsplash.com

8. Ūdens - gurķi, arbūzs un selerija

Ūdens palīdz ražot limfu, kas caur ķermeni transportē baltās asins šūnas un citas imūnsistēmas šūnas. Ja jums ir grūti dzert tīru ūdeni, tad pagatavojiet zaļo tēju ar citronu vai pievienojiet tīram ūdenim klāt gurķi vai kādu augli. Tāpat, lai uzņemtu šķidrumu, ēdiet produktus, kas satur daudz ūdeni, tostarp gurķus un arbūzus, seleriju.

unsplash.com

9. Cinks - gliemenes, pupiņas, mājputni

Imūnsistēmas šūnām ir nepieciešams cinks, lai tās darbotos, kā paredzēts. Cinks ir minerāls, ko mūsu ķermenis neuzglabā un neražo. Austeres, salīdzinājumā ar citiem produktiem, satur visvairāk cinka, taču ir arī vairākas citas iespējas ar kurām uzņemt šo minerālvielu, piemēram, vēžveidīgie (krabji, gliemenes, omāri un mīdijas), mājputni (vistas vai tītara gaļa), sarkanā gaļa un pupiņas. Cinks ir atrodams arī graudaugos un dažās maizēs, bet vislabāk tas organismā uzsūcas no dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Lietainā, drēgnā un vēsā laikā pavisam viegli ir saaukstēties, tieši tamdēļ ir svarīgi jau laikus parūpēties par savu veselību. Viens no veidiem, kā izvairīties no saslimšanas, ir jau laikus stiprināt savu imunitāti. Ir vairāki vitamīni un minerālvielas, ne tikai C vitamīns, kuri ir svarīgi stiprai imunitātei!