17 produkti, kuri satur vairāk C vitamīna nekā citroni

© unsplash.com

Citroni tiek uzskatīti par labu C vitamīna avotu. Tomēr izrādās, ka ir neskaitāmi daudz citu produktu, kuri satur daudz vairāk C vitamīna un ir labāki mūsu imūnsistēmai.

C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas atrodams daudzos pārtikas produktos, īpaši augļos un dārzeņos. Tas ir antioksidants, kas veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. C vitamīns ir nepieciešams ādas, sirds, saistaudu un kaulu veselībai, kā arī ir būtisks labai imunitātei. Tāpat, lietojot ar C vitamīnu bagātus produktus, labāk dzīst brūces.

unsplash.com

Produkti, kas satur vairāk C vitamīna nekā citroni

  1. Acerola. Tikai puse tases (49 g) sarkano acerolas augļu satur 825 mg C vitamīna jeb 916% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  2. Mežrozītes augļi. 100 g mežrozīšu augļu satur 426 mg C vitamīna jeb 473% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  3. Čili pipari. Viens zaļais čili pipars (Capsicum annuum) satur 109 mg C vitamīna jeb 121% no dienā ieteicamās devas. Salīdzinājumam, viens sarkanais čili pipars nodrošina organismu 65 mg jeb 72% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  4. Guava. Viena vidēja izmēra guava satur 125 mg C vitamīna jeb 138% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  5. Dzeltenais pipars. Viens liels dzeltenais pipars nodrošina organismu ar 342 mg C vitamīna jeb 380% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  6. Upenes. Pusglāze (56 g) upeņu satur 102 mg C vitamīna jeb 113% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  7. Kantalupe melone. Viena glāze sagrieztas melones satur 17,4 mg C vitamīna, kas ir 19% no dienā ieteicamā vitamīna daudzuma pieaugušajiem.
  8. Pētersīļi. Divas ēdamkarotes (8 g) svaigu pētersīļu satur 10 mg C vitamīna, nodrošinot organismu 11% no dienā ieteicamā vitamīna daudzuma.
  9. Kale jeb lapu kāposts. 100 g neapstrādātu lapu kāpostu porcija nodrošina organismu ar 93 mg C vitamīna jeb 103% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  10. Kivi. Viens vidēji liels kivi satur 56 mg C vitamīna jeb 62% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  11. Brokoļi. Pusglāze vārītu brokoļu nodrošina organismu ar 51 mg C vitamīna jeb 57% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  12. Briseles kāposti. Pusglāzē vārītu Briseles kāpostu ir 49 mg C vitamīna jeb 54% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  13. Līčijas. Viena līčija satur gandrīz 7 mg C vitamīna jeb 7,5% no dienā ieteicamās vitamīna devas. Savukārt 1 tase līčiju organismu var nodrošināt ar 151% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  14. Hurma. Viena hurma satur 16,5 mg C vitamīna jeb 18% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  15. Papaija. Viena tase (145 g) papaijas satur 88 mg C vitamīna jeb 98% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  16. Zemenes. Viena tase šķēlēs sagrieztu neapstrādātu zemeņu (166 g) nodrošina organismu ar 97 mg C vitamīna jeb 108% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  17. Apelsīni. Viens vidēji liels apelsīns satur 83 mg C vitamīna, kas ir 92% no dienā ieteicamās vitamīna devas. Tikmēr viens vidēji liels mandarīns satur 24 mg C vitamīna.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Citroni tiek uzskatīti par labu C vitamīna avotu. Tomēr izrādās, ka ir neskaitāmi daudz citu produktu, kuri satur daudz vairāk C vitamīna un ir labāki mūsu imūnsistēmai.

Svarīgākais