17 produkti, kuri satur vairāk C vitamīna nekā citroni

© unsplash.com

Citroni tiek uzskatīti par labu C vitamīna avotu. Tomēr izrādās, ka ir neskaitāmi daudz citu produktu, kuri satur daudz vairāk C vitamīna un ir labāki mūsu imūnsistēmai.

C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas atrodams daudzos pārtikas produktos, īpaši augļos un dārzeņos. Tas ir antioksidants, kas veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. C vitamīns ir nepieciešams ādas, sirds, saistaudu un kaulu veselībai, kā arī ir būtisks labai imunitātei. Tāpat, lietojot ar C vitamīnu bagātus produktus, labāk dzīst brūces.

unsplash.com

Produkti, kas satur vairāk C vitamīna nekā citroni

  1. Acerola. Tikai puse tases (49 g) sarkano acerolas augļu satur 825 mg C vitamīna jeb 916% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  2. Mežrozītes augļi. 100 g mežrozīšu augļu satur 426 mg C vitamīna jeb 473% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  3. Čili pipari. Viens zaļais čili pipars (Capsicum annuum) satur 109 mg C vitamīna jeb 121% no dienā ieteicamās devas. Salīdzinājumam, viens sarkanais čili pipars nodrošina organismu 65 mg jeb 72% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  4. Guava. Viena vidēja izmēra guava satur 125 mg C vitamīna jeb 138% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  5. Dzeltenais pipars. Viens liels dzeltenais pipars nodrošina organismu ar 342 mg C vitamīna jeb 380% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  6. Upenes. Pusglāze (56 g) upeņu satur 102 mg C vitamīna jeb 113% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  7. Kantalupe melone. Viena glāze sagrieztas melones satur 17,4 mg C vitamīna, kas ir 19% no dienā ieteicamā vitamīna daudzuma pieaugušajiem.
  8. Pētersīļi. Divas ēdamkarotes (8 g) svaigu pētersīļu satur 10 mg C vitamīna, nodrošinot organismu 11% no dienā ieteicamā vitamīna daudzuma.
  9. Kale jeb lapu kāposts. 100 g neapstrādātu lapu kāpostu porcija nodrošina organismu ar 93 mg C vitamīna jeb 103% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  10. Kivi. Viens vidēji liels kivi satur 56 mg C vitamīna jeb 62% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  11. Brokoļi. Pusglāze vārītu brokoļu nodrošina organismu ar 51 mg C vitamīna jeb 57% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  12. Briseles kāposti. Pusglāzē vārītu Briseles kāpostu ir 49 mg C vitamīna jeb 54% no dienā ieteicamās vitamīna devas.
  13. Līčijas. Viena līčija satur gandrīz 7 mg C vitamīna jeb 7,5% no dienā ieteicamās vitamīna devas. Savukārt 1 tase līčiju organismu var nodrošināt ar 151% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  14. Hurma. Viena hurma satur 16,5 mg C vitamīna jeb 18% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  15. Papaija. Viena tase (145 g) papaijas satur 88 mg C vitamīna jeb 98% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  16. Zemenes. Viena tase šķēlēs sagrieztu neapstrādātu zemeņu (166 g) nodrošina organismu ar 97 mg C vitamīna jeb 108% no dienā ieteicamās vitamīna devas.

  17. Apelsīni. Viens vidēji liels apelsīns satur 83 mg C vitamīna, kas ir 92% no dienā ieteicamās vitamīna devas. Tikmēr viens vidēji liels mandarīns satur 24 mg C vitamīna.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.