8 pārtikas produkti smadzeņu veselībai un atmiņas uzlabošanai

© unsplash.com

Lai labi strādātu galva, būtu laba atmiņa, smadzenēm nepieciešamas noteiktas uzturvielas. Tie ir veselīgie tauki un antioksidanti, kas var uzlabot mācīšanās spējas, koncentrēšanos un atmiņu. Kurus produktus ēdot mēs varam uzlabot smadzeņu darbību, tostarp atmiņu?

unsplash.com

1. Treknas zivis

Eksperti iesaka vismaz reizi nedēļā ēst treknas zivis, piemēram, lasi, tunci, foreli, sardīnes, skumbriju vai siļķi. Kāpēc? Jo šīs zivis ir labs omega 3 taukskābju avots. Šīs taukskābes palīdz uzturēt labu smadzeņu darbību. Saskaņā ar pētījumu, tiem cilvēkiem, kas katru dienu ar pārtiku uzņem omega 3 taukskābes, samazinās risks, ka, kļūstot vecākiem, pasliktināsies kognitīvās spējas.

unsplash.com

2. Mellenes

Ogas ir lielisks flavonoīdu, resveratrola un antocianīnu avots, kas ir dabiskas vielas, kas uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību. Melleņu sastāvā esošajiem antioksidantiem ir unikāla spēja gan novērst, gan izārstēt slimības, kas pasliktina atmiņu.

unsplash.com

3. Sēklas un rieksti

Sēklas un rieksti ir bagāti ar antioksidantiem un E vitamīnu, kas ir labi smadzeņu darbībai. Eksperti iesaka uzturā iekļaut arvien biežāk ķirbju un saulespuķu sēklas, pistācijas u.c.

unsplash.com

4. Tumšā šokolāde

Reizēm saldumus ir labi ēst. Viens no veselīgākajiem saldumiem ir tumšā šokolāde. Svarīgi ir uzturā lietot pēc iespējas "tumšāku" jeb kakao bagātāku tumšo šokolādi. Tumšā šokolāde ir laba smadzeņu veselībai un atmiņai, jo tās sastāvā ir flavonoīdi, kas nodrošina labāku asinsriti smadzenēs. Turklāt tumšajā šokolādē ir neliels daudzums teobromīna un feniletilamīna, kas darbojas kā stimulanti, lai palielinātu modrību.

unsplash.com

5. Kvinoja

Ir pierādīts, ka, ēdot kvinoju, mēs uzņemam magniju, B vitamīnus un folātus. Šīs minerālvielas spēj uzlabot atmiņu. Tieši tamdēļ ir ieteicams uzturā iekļaut kvinoju, lai labāk strādātu atmiņa un jūs atcerētos visu.

unsplash.com

6. Tomāti

Likopēns, antioksidants, kas atrodams daudzos tomātos, palīdz aizsargāt smadzenes no oksidatīviem bojājumiem. Turklāt šis antioksidants uzlabo izziņas un atmiņas veiktspēju. Centieties katru dienu iekļaut savā uzturā tomātus.

unsplash.com

7. Spināti

Papildus tam, ka spināti ir labs dzelzs avots, tajos ir arī antioksidants, ko sauc par luteīnu, kas palīdz uzlabot atmiņu. Turklāt tas spēj arī uzlabot koncentrēšanās spējas.

unsplash.com

8. Pilngraudu produkti

Kompleksos ogļhidrātus ir nepieciešams uzņemt, lai smadzenes darbotos pareizi. Veselos graudos atrodamas omega 3 taukskābes un B vitamīni, kas ir svarīgi labai smadzeņu darbībai.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies.

Svarīgākais