4 padomi, kā uzturēt labu veselību, sākoties mācībām

© unsplash.com

Skolas sākums gan vecākiem, gan bērniem ir rosīgs laiks - pilns dažādu darbu, ko paspēt padarīt. Mainās dienas režīms, slodze, kā arī palielinās laiks, ko pavadām telpās. Turklāt arī laikapstākļi aiz loga sāk ieviest korekcijas mūsu ikdienā. Kas var palīdzēt šajā laikā stiprināt organismu un justies labi, konsultē farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

unsplash.com

1. Stiprinām imunitāti - dzeram vitamīnus!

Sākoties skolas laikam un mainoties ikdienas režīmam, organismam jāpielāgojas jaunajai situācijai un ar to saistītajai fiziskajai un emocionālajai slodzei. Šis ir laiks, kad gan vecāki, gan bērni var sajust enerģijas līmeņa krišanos un būs vairāk pakļauti dažādām vīrusu slimībām. Tāpēc šajā laikā īpaši būtiski piedomāt pie pilnvērtīga un vitamīniem bagāta uztura. Organisma stiprināšanai ir būtiski visi vitamīni. Tā, piemēram, C vitamīns ir iesaistīts toksisko vielu izvadīšanā no organisma un palīdz cīnīties ar baktērijām un vīrusiem, D vitamīns stiprina imunitāti un ir svarīgs kauliem un muskuļiem, arī A vitamīns ir svarīgs imūnsistēmai kopumā, bet E vitamīns ir iesaistīts antivielu ražošanā, lai organisms varētu pretoties infekcijām. Arī B grupas vitamīniem ir liela nozīme organisma stiprināšanā, turklāt tie organismā tiek aktīvāk patērēti stresa laikā, tāpēc to rezerves ir jāpapildina pārslodzes periodos, piemēram, uzsākot mācības.

Izvairīties no vīrusiem palīdzēs arī atbilstoša higiēna, roku mazgāšana un regulāra telpu vēdināšana - ir vērts padomāt par to laikus, pārrunāt ar bērnu pareizu roku mazgāšanu un, ja nepieciešams, arī skolas somā ielikt līdzi kādu bērna vecumam atbilstošu dezinfekcijas līdzekli vai salvetes.

unsplash.com

2. Īstais laiks zivju eļļai

Zivju eļļai kopumā ir liela nozīme dažādu organisma funkciju atbalstīšanā, skaidro farmaceits. Turklāt tā stiprina imunitāti un palīdz novērst augšējo elpceļu infekcijas bērniem un pieaugušajiem, kas, rudenim nākot, kļūst īpaši aktuāli. Zivju eļļa sniedz mūsu organismam vērtīgās Omega-3 taukskābes un labvēlīgi ietekmē sirds veselību, kā arī ir iesaistīta dažādos organisma procesos, palīdz uzlabot ādas stāvokli, mobilitāti un locītavu elastību, veicina smadzeņu darbību, acu attīstību un mazina iekaisuma procesus. Tāpat tā palīdz normalizēt asinsriti un stiprina asinsvadus, kas normalizē kognitīvās funkcijas un veicina smalkās motorikas attīstību bērniem.

Omega-3 un zivju eļļas preparātu ērtība ir tā, ka tie ir pieejami dažādās formās, piemēram, šķidra, želatīna kapsulās, košļājamās tabletes, un ir speciāli izstrādāti dažādiem vecumiem.

unsplash.com

3. Kā parūpēties par emocionālo pašsajūtu?

Skolas dienu sākums - tas ir periods, kad skolēni piedzīvo daudz emociju, tai skaitā satraukumu un stresu. Tādēļ laikus jāapsver iespējas, kā šajā laikā palīdzēt mazināt stresu. Te noderēs stabila dienas režīma veidošana un ievērošana, pilnvērtīgs miegs un laicīga došanās pie miera, kā arī nevajadzētu aizmirst par fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā. Fiziskās aktivitātes ir būtisks faktors stresa mazināšanā. Arī vecākiem šis ir saspringts laiks, tāpēc kopīgai stresa kontrolei var noderēt kādas fiziskās aktivitātes, ko vecāki un bērni var veikt kopā, tādējādi veicinot gan izkustēšanos, gan laika pavadīšanu kopā, lai sniegtu emocionālo atbalstu, sarunātos un pārrunātu iespējamās bažas.

Būtiski ir arī stiprināt organismu, papildot tā resursus un vitamīnu krājumus - neiroprotektīvās īpašības piemīt B1, B5, B6, B12, C, E, A vitamīnam un folijskābei (B9). Šie vitamīni mazina nogurumu un trauksmi. B grupas vitamīni ir svarīgākie smadzeņu darbības un nervu sistēmas palīgi. Šīs funkcijas palīdz atbalstīt arī tādi mikroelementi kā selēns, cinks, jods, dzelzs.

Pieaugušajam šajā laikā var noderēt preparāti, kas palīdz mazināt stresu. Te visbiežāk talkā nāks B grupas vitamīni un augu izcelsmes preparāti, piemēram, ar baldriānu, māteri un vilkābeli.

unsplash.com

4. Cik ilgi drīkst lietot uztura bagātinātājus?

Farmaceits K. Čerjomuhins skaidro, ka uztura bagātinātāji ir lietojami kursu veidā.

Izvēloties vitamīnus bērniem, konsultējieties ar ārstu - pediatrs varēs novērtēt nepieciešamību pēc konkrētiem vitamīniem un minerālvielām, ņemot vērā vispārējo veselības stāvokli, uzturu un tā iespējamos trūkumus. Tāpat, izvēloties vitamīnus bērniem, ir jāņem vērā viņu vecums, jo dažāda vecuma bērniem ir dažādas vajadzības pēc vitamīniem un minerālvielām.

Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu un par to izvēli ir jākonsultējas ar speciālistu - ārstu vai farmaceitu.

Veselība

Organisms mūsu smadzenēm sūta signālus, kad jūtamies izsalkuši un brīžos, kad esam paēduši. Ja jums ir zudusi apetīte un nejūtaties izsalkuši, kad sen neesat ēduši, tas nozīme to, ka kaut kas nav kārtībā. Dažreiz apetītes zudums var būt īslaicīgs, kas ir normāli, tomēr ir reizes, kad apetīte tā arī neparādās. Kas vainojams pie apetītes zuduma? Tam var būt dažādi iemesli, tostarp veselības problēmas un slimības. Apkopojām septiņus iespējamos apetītes zuduma cēloņus.

Svarīgākais