5 ārstniecības augi cīņai pret trauksmi, stresu un nemieru

© unsplash.com

Mūsdienu steidzīgajā ikdienas ritmā pat vismierīgākie cilvēki var piedzīvot trauksmi un stresu. Ar nemieru var cīnīties dažādi, arī izmantojot dabas līdzekļus. Uzziniet, kuri pieci ārstniecības augi var palīdzēt justies mierīgi.

unsplash.com

1. Ārstniecības melisa

Paberzējot plaukstās ārstniecības melisas lapiņas, gaisā izplatīsies nomierinošs aromāts. Kā liecina pieejamā informācija, grieķi un romieši šo augu izmantoja, lai aromatizētu ēdienus un dzērienus. Tikmēr arābi šo augu izmanto depresijas, trauksmes un bezmiega ārstēšanai. Pētījumi liecina, ka ārstniecības melisa palīdz uzlabot sekundāro atmiņu. Izmantojot svaigas vai žāvētas auga lapiņas, var pagatavot relaksējošu tēju. Tā kā šim augam piemīt viegli nomierinoša iedarbība, to ieteicams dzert arī īsi pirms gulētiešanas, lai veicinātu labāku miegu.

unsplash.com

2. Kumelītes

Kumelītes, iespējams, mūsdienās ir viens no populārākajiem ārstniecības augiem Eiropā, kuru izmanto medicīnā. Viduslaikos kumelītes tika plaši audzētas klosteru dārzos un tika izmantotas, lai ne tikai nomierinātu prātu, bet arī cīņai ar gremošanas trakta problēmām. Mūsdienās šo ārstniecības augu izmanto ne tikai kuģa problēmu mazināšanai, bet arī stresa un trauksmes kliedēšanai.

unsplash.com

3. Lavanda

Lavanda ir vēl viens augs ar patīkamu smaržu. Pētījumi ir apstiprinājuši, ka, ieelpojot šī auga smaržu, iespējams mazināt satraukumu.

Kopš seniem laikiem cilvēki ir pildījuši spilvenus ar lavandas ziediem, lai varētu labāk iemigt. Mūsdienās ir pierādīts, ka lavandas aromterapija var nomierināt nervu sistēmu, uzlabot miega kvalitāti, veicināt relaksāciju, mazināt trauksmi, uzlabot koncentrēšanās spējas un uzlabot garastāvokli.

pexels.com

4. Kaķumētra

Tēja, kas pagatavota no kaķumētras, spēj nomierināt satrauktu prātu. Gan no kaltētām lapiņām, gan auga ziediem var pagatavot aromātisku tēju, lai nomierinātu satrauktu prātu un mazinātu diskomfortu gremošanas traktā. Kaķumētra satur nepetalaktonu, kas ir dabisks augu izcelsmes nomierinošs līdzeklis. Svarīgi izcelt, ka daudziem cilvēkiem kaķumētras tēja izraisa vieglu miegainību.

unsplash.com

5. Tulsi jeb Svētais baziliks

Tulsi jeb Svētais baziliks nebūs tas pats baziliks, kuru izmantojam, lai gatavotu gardus ēdienus. Svētais baziliks, kas pazīstams arī kā "Zāļu karaliene", gadsimtiem ilgi ir izmantots ājurvēdas medicīnā, lai novērstu stresa ietekmi uz ķermeni un prātu. Ir pierādīts, ka tam piemīt antidepresantu un prettrauksmes īpašības.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Ir klāt septembris, kad laiks palēnām no siltās un patīkamās vasaras nomainās pret vēso un krāsaino rudeni. Lai arī aiz loga vēl valda patīkams siltums, ilgi vairs nav jāgaida, kad sāks palikt vēsāks. Iestājoties vēsam laikam pavisam viegli ir noķert pirmās iesnas un klepu. Saaukstējoties mēs visbiežāk dodamies uz aptieku pēc zālēm, lai ātrāk justos labi. Lai nevajadzētu pie nelielas saaukstēšanās skriet uz aptieku pēc zālēm, varat uzlabot veselību arī ar dabiskajām antibiotikām jeb dabiskiem produktiem, kuriem piemīt antibakteriālas īpašības

Svarīgākais