Rudenī plašā klāstā pieejami visdažādākie augļi un dārzeņi, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Farmaceite Līga Cīrule iesaka veselīga kokteiļa recepti!
Nomizotās un sagrieztās ingvera šķēlītes liek verdošā ūdenī un vāra aptuveni 10-15 minūtes. Kad ūdens iegūst viegli brūnganu nokrāsu, ielej to traukā, izmantojot sietiņu. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu (no trīs citroniem iespējams iegūt aptuveni 1/3 glāzes sulas), medu un kārtīgi samaisa. Lai dzērienu ātrāk atdzesētu, tam var pievienot ledu.
Ingvera sastāvā atrodama aktīvā viela gingerols, kam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma īpašības. Tas palīdz cīnīties ar saaukstēšanās vīrusiem un noderēs pret sliktu dūšu. Atsevišķi pētījumi apliecina, ka ingvers tāpat palīdz arī uzlabot gremošanas sistēmas darbību, samazināt svaru un cukura līmeni asinīs, kā arī mazināt iekaisumu locītavās.
Savukārt citrons ir lielisks antioksidantu avots - tas bagātīgi satur C vitamīnu un flavanoīdus, kas palīdz organismam ātrāk atveseļoties saslimšanu gadījumā un labvēlīgi iedarbojas uz imunitāti. C vitamīns iesaistās arī kolagēna sintēzē, tādā veidā ļaujot uzlabot cīpslu, saišu, kaulu un ādas stāvokli.
Medus sastāvā ir organiskās skābes, B grupas vitamīni, kālijs, nātrijs, fosfors, kalcijs, magnijs un antioksidanti, tam, līdzīgi kā ingveram, piemīt antibakteriālās un pretiekaisuma īpašības, tāpēc medus lieti noder elpceļu slimību profilaksei un ārstēšanai.