Kā ēst veselīgāk, neatsakoties no gardām maltītēm: 5 vērtīgi ieteikumi

© pexels.com

2.lapa

pexels.com


2. Gatavo mājās!

Pēc uztura dienasgrāmatas izvērtēšanas, iespējams, nonāksi pie secinājuma, ka tavā uzturā prevalē pusfabrikāti un dažādās ēdināšanas iestādēs pirkti ēdieni. Ja tā ir, vislabākais, ko vari darīt savas veselības labā šogad, - sākt ēst vairāk mājās gatavota ēdiena, iesaka uztura speciāliste.

“Gatavojot mājās, tu vari kontrolēt pievienoto tauku, sāls un cukura daudzumu, iegādāties kvalitatīvāku pārtiku, izvēlēties liesāku gaļu un nepievienot ēdieniem saldo krējumu, majonēzi vai citas ar taukiem bagātas mērces un piedevas. Majonēzes vietā izmanto liesāku krējumu vai grieķu jogurtu, tā mazinot uzņemto piesātināto taukskābju daudzumu. Tādējādi tu uzlabo uztura bioloģisko vērtību, padarot to veselīgāku un bagātinot ar vērtīgām uzturvielām,” skaidro Rimi veselīgas ēšanas eksperte.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Kvalitatīvs miegs ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem, lai cilvēks nākamajā dienā justos labi un saglabātu augstas darbaspējas, taču miega kvalitāte un dziļums mēdz ievērojami atšķirties. Kādēļ citi guļ cieši un dziļi, bet dažiem miegs ir trausls un saraustīts, skaidro Epilepsijas un miega medicīnas centra (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca) miega speciāliste Dr. Marta Celmiņa, bet farmaceite Amanda Ozoliņa stāsta, kādus preparātus ņemt talkā no aptieku piedāvājuma.