Produktu sasaldēšana ir lielisks veids, kā izvairīties no ēdiena izšķērdēšanas, kā arī šādi iespējams ilgāk atsevišķus produktus saglabāt labus ēšanai. Daudzus pārtikas produktus var sasaldēt un tie atkūstot nemaina konsistenci, garšu, bet ir produkti, kurus labāk nelikt saldētavā, jo aukstā temperatūra tos var sabojāt! Šie būs 10 kulinārijā plaši izmantoti produkti, kurus nav ieteicams sasaldēt!
Vārītu makaronu mīkstā tekstūra nozīmē to, ka tiem trūkst struktūras, lai tie pēc atkušanas saglabātu savu formu. Atkūstot tie pārvērtīsies "putrā". Tieši tāpēc vārītus makaronus nevajadzētu sasaldēt, turpretim ceptus makaronu ēdienus var, piemēram, lazanju.
Neatvērtu, svaigi grauzdētu kafijas iepakojumu var sasaldēt. Taču, tiklīdz iepakojums ir atvērts, sasaldējot pupiņas, tās var absorbēt saldētavas smakas.
Termiski neapstrādāti kartupeļi saldētavā kļūs melni. Sasaldēt drīkst tikai vārītus vai blanšētus kartupeļus.
Sasaldējot jogurtu, tajā esošais mitrums pārvērtīsies ledus kristālos. Atkausējot jogurtu, tas mainīs savu sākotnējo konsistenci, tas sarecēs.
Sasaldējot un atkausējot šo augli, tas kļūs mīksts augstā ūdens satura dēļ. Ja sasaldējat arbūzu, izmantojiet to, kad tas vēl ir sasalis.
Šķidrums aukstumā izplešas, tādējādi konservu bundža var plīst vai uzsprāgt.
Jēlas olas nav ieteicams sasaldēt. Līdzīgi kā konservu bundžas tās var eksplodēt. Ja vēlaties sasaldēt olas, lai tās neietu zudībā, sakuliet tās un lejiet trauciņā.
Mīkstie sieri, piemēram, rikota, kazas, queso fresco vai krējuma siers, pēc sasaldēšanas un atkausēšanas mēdz mainīt savu tekstūru. Parmezāna un Čedaras sieru ir droši sasaldēt.
Fritēti ēdieni, piemēram, frī kartupeļi, vistas spārniņi un sīpolu gredzeni, sasaldējot un atkārtoti uzkarsējot zaudēs savu kraukšķīgo tekstūru. Ceptā mīkla kļūs mīksta!
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.