12 produkti, kas satur visvairāk "slikto" tauku

© unsplash.com

Taukus var iedalīt divās daļās. Ir "labie" un ir "sliktie" tauki. Šoreiz uzmanību pievērsīsim tieši "sliktajiem" jeb piesātinātajiem taukiem.

Piesātinātie tauki ir atrodami daudzos pārtikas produktos, gan saldos, gan sāļos.

Lielākoties piesātinātos taukus ar uzturu varam uzņemt no dzīvnieku valsts produktiem, tostarp gaļas un piena produktiem, kā arī no atsevišķiem augu izcelsmes produktiem, piemēram, palmu eļļas, kokosriekstu eļļas.

Bet kāpēc piesātinātie tauki tiek dēvēti par "sliktajiem" taukiem?

Ar uzturu uzņemot lielu piesātināto tauku daudzumu mēs sevi pakļaujam aptaukošanās un nopietnu slimību riskam, piemēram, diabētam, sirds un asinsvadu slimībām un pat onkoloģisko slimību riskam. Pārāk daudz piesātināto tauku ēšana var paaugstināt "sliktā" ZBL holesterīna līmeni asinīs, kas var palielināt sirds slimību un insulta risku.

Piesātināto tauku galvenais uzdevums ir dot tūlītēju enerģiju. Ja šo uzņemto enerģiju neizmantojam, tiek veidotas rezerves jeb nevēlamais tauku slānītis, piemēram, uz vēdera un gurniem.

unsplash.com

Pārtikas produkti ar augstu piesātināto tauku saturu:

  1. trekna gaļa;
  2. speķis;
  3. gaļas produkti, tostarp desas un cīsiņi;
  4. sviests, gī sviests;
  5. siers, īpaši cietais siers, piemēram, Čedaras;
  6. saldais krējums, skābs krējums;
  7. saldējums;
  8. sāļās uzkodas, piemēram, siera krekeri un popkorni;
  9. šokolādes izstrādājumi;
  10. cepumi, kūkas un konditorejas izstrādājumi;
  11. palmu eļļa;
  12. kokosriekstu eļļa un kokosriekstu krēms.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!