7 produkti, kurus ieteicams ēst pēc 50 gadu vecuma

© unsplash.com

Novecojot mūsu ķermenis mainās. Mainās ne tikai mūsu izskats, bet arī pašsajūta. Lai palēninātu novecošanās procesu, nepieciešams ieviest izmaiņas dzīvesveidā, sākot jau ar uzturu. Sabalansēts uzturs var palīdzēt jums dzīvot ilgāk, veselīgāk un pilntiesīgāk. Sievietēm, kuras ir vecākas par 50 gadiem, ieteicams ēst šos septiņus produktus, lai justos un izskatītos labi!

pexels.com

1. Pupiņas

Pusmūžā palielinās dažādu veselības likstu risks, piemēram, palielinās iespēja iegūt 2. tipa cukura diabētu, iedzīvoties augstā holesterīnā. Lai samazinātu šo iespējamo veselības problēmu risku, eksperti iesaka sievietēm +50 gadu vecumā arvien biežāk uzturā iekļaut pupiņas vai lēcas. Svarīgi izcelt, ja tiešām plānojat uzturā lietot vairāk pupiņas un izvēlaties tieši konservētās pupiņas, tad pirms to notiesāšanas noskalojiet tās tekošā ūdenī, lai samazinātu sāls daudzumu.

unsplash.com

2. Auzas

Vīriešiem un sievietēm novecojot, sasniedzot 45 un 55 gadu vecumu, ievērojami palielinās sirds slimību risks. Tieši tāpēc nepieciešams uzturā iekļaut arvien vairāk produktu, kas var palīdzēt mazināt holesterīna līmeni. Auzas ir ļoti labs šāds produkts, jo satur beta-glikānu (šķīstošās šķiedrvielas). Šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt samazināt slikto holesterīna līmeni.

unsplash.com

3. Āboli

Ābols ir labs vitamīnu un minerālvielu avots! Ēdot ābolus iespējams regulēt cukura līmeni asinīs, kā rezultātā samazināt cukura diabēta risku. Tāpat āboli ir labs šķiedrvielu avots un var palīdzēt mazināt holesterīnu. Ābolos sastopama arī tāda viela kā kvercetīns, kas ir labs asinsspiedienam. Tai pat laikā āboli ir arī labs C vitamīna, kālija un antioksidantu avots.

pexels.com

4. Rieksti

Paliekot vecākām nekur nepazūd tieksme pret dažādiem našķiem. Ja arī jūs dodat priekšroku sāļiem našķiem, tad nākamreiz veikalā čipsu un sāļos cepumus vietā pērciet riekstu maisījumus. Ēdot čipsus un sāļos cepumus, mēs uzņemam lielu daudzumu piesātināto tauku un sāls. Nomainot šos produktus pret riekstiem, tie atstās lielāku labumu uz mūsu pašsajūtu un pat var mazināt sirdslēkmju un insulta risku.

unsplash.com

5. Burkāni

Vēl viens produkts, kuru iesaka ēst cilvēkiem pusmūžā, ir burkāni. Kā zināms, tad dārzeņi ir veselīgi un tie ir jāēd jebkurā vecumā. Tomēr esot pusmūžā eksperti izceļ, ka biežāk būtu jāēd tieši burkāni. Burkāni ne tikai spēj pazemināt augstu asinsspiedienu un sliktā holesterīna līmeni, bet arī stiprina imūnsistēmu, palīdz labāk darboties gremošanas traktam, mazina sirds un asinsvadu slimību risku. Tāpat burkānos ir daudz šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu - A, B6, C, E, K.

unsplash.com

6. Bietes

Bietes ir vēl viens dārzenis, kuru eksperti iesaka iekļaut biežāk uzturā cilvēkiem pēc 50. Šis dārzenis būs labs A un C vitamīna avots, tāpat arī folijskābes, kalcija, mangāna un dzelzs avots. Bietes būs arī ļoti labs šķiedrvielu avots. Ēdot bietes, mēs organismu ne tikai nodrošinām ar iepriekš minētajām vērtīgajām uzturvielām, bet arī varam pazemināt augstu asinsspiedienu!

unsplash.com

7. Tumšā šokolāde

Ja mīlat saldumus, tad ieteicams našķēties ar tumšo šokolādi. Tā, protams, nebūs tik salda kā cita veida saldumi, taču tā būs daudz veselīgāka. Izrādās, ka ik dienu apēdot aptuveni 30 līdz 60 gramus tumšās šokolādes var pazemināt augstu asinsspiedienu un holesterīnu, kā arī uzlabot prāta asumu. Būtiski ir izvēlēties tumšo šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 70% kakao. Ēdot tumšo šokolādi, jūs uzņemsiet vērtīgo kāliju, fosforu, cinku, dzelzi, magniju, varu, mangānu un selēnu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais