Vieglas pusdienas pēc svētkiem - sildoša dārzeņu un grūbu zupa pret smaguma sajūtu

© pexels.com

Pēc svētkiem daudziem ir pazīstama sajūta – kuņģis joprojām “smags”, nav enerģijas un negribas neko treknu. Tieši šādos brīžos vislabāk palīdz nevis badošanās, bet vienkāršs, silts un viegli sagremojams ēdiens, kas atbalsta gremošanu, nevis to noslogo.

Latviešu virtuvē tam ir ideāls risinājums - dārzeņu zupa ar grūbām. Tā ir sātīga, bet viegla, bagāta ar šķiedrvielām, minerālvielām un palīdz organismam “atgriezties ritmā” pēc bagātīgām maltītēm.

Kāpēc tieši grūbas un dārzeņi?

Grūbas satur šķiedrvielas, kas veicina zarnu darbību un palīdz mazināt uzpūšanos.

Burkāni, selerija un sīpoli stimulē gremošanas sulu izdalīšanos.

Silta zupa nomierina kuņģi un palīdz organismam atgūt līdzsvaru.

Maz tauku, daudz ūdens - ideāli pēc svētku pārēšanās.

Šī nav “diētiska” zupa sliktā nozīmē - tā vienkārši ir gudra pusdienu izvēle, kad gribas justies labāk jau tajā pašā dienā.

Recepte: viegla dārzeņu-grūbu zupa

Sastāvdaļas 4 porcijām

100 g grūbu

1 vidējs sīpols

1 burkāns

1 neliels selerijas saknes gabaliņš vai 1 kāts

1 kartupelis (pēc izvēles)

1 lauru lapa

1 l ūdens vai viegla dārzeņu buljona

1 ēdk. olīveļļas vai sviesta

Sāls pēc garšas

Šķipsniņa maltu ķimeņu vai fenheļa (pret vēdera pūšanos)

Svaigi zaļumi pasniegšanai (dilles vai pētersīļi)

pexels.com

Pagatavošana

Grūbas noskalo un, ja ir laiks, iemērc aukstā ūdenī uz 1-2 stundām (tas padarīs tās vieglāk sagremojamas).

Katlā uzkarsē eļļu, lēni apcep sakapātu sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs (neapbrūnini!).

Pievieno sagrieztu burkānu, seleriju un kartupeli, apmaisa 2-3 minūtes.

Pievieno grūbas, lauru lapu un ūdeni vai buljonu.

Vāra uz lēnas uguns 30-40 minūtes, līdz grūbas ir mīkstas.

Pēc garšas pievieno sāli un šķipsniņu ķimeņu vai fenheļa.

Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

Kā šo zupu ēst, lai būtu viegluma sajūta?

Ēd lēni, nelielām porcijām.

Ideāli piemērota pusdienām vai agrām vakariņām.

Ja gribas nedaudz olbaltumvielu - var pievienot pāris ēdamkarotes vārītu lēcu vai turku zirņu.

Pēc svētkiem organismam nevajag sodu, bet sapratni. Silta dārzeņu-grūbu zupa ir klasisks, latvisks un ļoti efektīvs veids, kā mazināt smaguma sajūtu, atgūt enerģiju un ļaut ķermenim atkal strādāt savā ritmā.

Dažreiz tieši visvienkāršākais ēdiens ir visgudrākais!