Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām, taču bieži vien mīkla “sabojājas” pirms cepšanas, kļūstot pārāk cieta, lipīga vai zaudējot aromātu. Lai tas nenotiktu, svarīgi zināt pareizos uzglabāšanas paņēmienus, raksta “tasteofhome.com”.
Pareizais trauks
Svaigu piparkūku mīklu vislabāk glabāt hermētiski noslēgtā traukā vai cieši ietītu pārtikas plēvē. Tas palīdz saglabāt mitrumu un novērš, ka mīkla izžūst vai uzsūc svešas smakas no ledusskapja.
Ledusskapis vai istabas temperatūra?
Ja plāno cepšanu tuvākajās dienās (1-3 dienu laikā), mīklu var turēt istabas temperatūrā. Ilgākai glabāšanai labāk izmantot ledusskapi - tad to var glabāt līdz pat 2 nedēļām. Mīklu ieteicams iepakot papildu plastmasas plēvē, lai tā neapžūtu un nezaudētu aromātu.

Saldēšana
Ja vēlies mīklu sagatavot laicīgi un uzglabāt vairākas nedēļas, tā labi sasaldējas. Veido bumbiņas vai plāksnītes, ietini pārtikas plēvē un liec saldētavā. Pirms cepšanas atlaidini istabas temperatūrā 3 līdz 4 stundas - mīkla saglabās mīkstu tekstūru un aromātu.
Piparkūku mīklu saldētavā var glabāt līdz 3 mēnešiem bez būtiskas kvalitātes zuduma.
Aromāta saglabāšana
Gatavo piparkūku mīklu bieži aromatizē ar kanēli, ingveru, krustnagliņām un citām garšvielām. Lai aromāts paliktu tikpat intensīvs kā sākumā, izvairies no ilgstošas saskares ar mitrumu vai nepareizas iepakošanas - hermētiskums šeit ir galvenais.

Pareizi uzglabāta piparkūku mīkla ļauj baudīt mīkstas, aromātiskas piparkūkas jebkurā brīdī. Ievērojot vienkāršus principus - ciešs trauks, ledusskapis vai saldētava un pareiza iepakošana - varēsi izbaudīt ideālu svētku cepumu garšu un tekstūru visu sezonu!
Uzziniet arī, kā pareizi cept piparkūkas, lai tās nekad nepiedegtu.