Avenes ir viens no vasaras lielākajiem "našķiem". Aveņu ievārījums ir neatņemama piedeva putrām un pankūkām, taču no avenēm ir iespējams pagatavot daudz gardu lietu, piemēram, sorbertu, mājas limonādi, džemu un pat lūpu balzamu.
Vajadzēs:
Bļodā samīca ogas.
Masai pievieno 1/2tējkaroti olīveļļas. Visu sajauc.
Ogu masu caur marli izspiež trauciņā. Trauciņu uz vairākām stundām jāliek ledusskapī. Rezultātā iegūsi dabīgu, veselīgu un gardu lūpu balzamu, kas piešķirs lūpām arī nelielu toni.
Vajadzēs:
Avenes ar dakšu samīca bļodā.
Avenēm pievieno ēdamkaroti čia sēklu un medu. Visu samaisa.
Rezultātā ātri un vienkārši iegūsi ne tikai gardu, bet arī veselīgu džemu, ko vari klāt uz maizes vai pievienot putrai.