5 dārzeņi un garšaugi, kurus var izaudzēt ūdenī

© unsplash.com

Nākamreiz, kad grasāties izmest miskastē dārzeņu atliekas, apsveriet iespēju dot tām vēl vienu iespēju. Ūdenī var izaudzēt dažādu dārzeņu un garšaugu dzinumus, kurus izmantot gan kulinārijā, gan ēdienu dekorēšanā, gan jaunu stādu iegūšanā.

Pirms sākat ūdenī audzēt augus, nepieciešams iegaumēt pāris svarīgas lietas. Izmantojiet bioloģiski audzētu augu kātiņus, sēklas, lapiņas, lai iegūtu labāko rezultātu. Tāpat svarīgi ir nodrošināt to, lai augs augtu tīrā un svaigā ūdenī, ik pa laikam to nomainot.

unsplash.com

1. Burkāni

No burkānu augšējās daļas jeb galiņa, kas ievietots ūdenī, jūs neizaudzēsiet jaunus burkānus, bet varat izaudzēt jaunus zaļumus ar kuriem dekorēt ēdienu, kā arī tos var izmantot dažādās receptēs. Burkānu "galotnes" ievietojiet traukā, kas pildīts ar ūdeni. Svarīgi, lai burkānu "galotne" nav pilnībā iegremdēta ūdenī. Mainiet ūdeni ik pēc divām dienām.

unsplash.com

2. Romiešu salāti

Ūdens traukā jūs neizaudzēsiet jaunu salātu galviņu, taču izaugs jaunas lapiņas, kuras izmantot salātu gatavošanā un dekorēšanā. Nogrieziet nost salātu pamatni (aptuveni 5 cm lielu). Ievietojiet to traukā, kas pildīts ar ūdeni. Trauku nolieciet saulainā un siltā vietā. Ik pēc divām dienām nomainiet ūdeni un gaidiet jaunās salātlapiņas.

unsplash.com

3. Selerija

Viens no populārākajiem veidiem, kā izaudzēt jaunu seleriju, ir to audzēt ūdenī, nevis zemē. Selerijas audzēšana augsnē var būt laikietilpīgs un grūts process. Lai izaudzētu jaunu seleriju, nepieciešama selerijas pamatne jeb apakšējā daļa. Selerijas pamatnē ieduriet pāris zobu bakstāmos. Tas nepieciešams tam, lai augs netiktu iegremdēts pilnībā ūdenī. Piepildiet, piemēram, glāzi ar ūdeni un pa virsu uzlieciet seleriju. Ūdenī jābūt vien selerijas pamatnes pašai apakšdaļai. Aptuveni pēc divām līdz trīs nedēļām parādīsies jaunie asni, taču saknes var manīt jau pāris dienas pēc tam, kad selerija ievietota ūdenī.

pexels.com

4. Loki

Lokus var audzēt gan ūdenī, gan zemē. Audzējot lokus ūdenī, nelielā ūdens daudzumā ielieciet sīpolu. Novietojiet trauku ar sīpolu uz palodzes, kur tas saņems daudz saules gaismas.

unsplash.com

5. Kartupeļi

Ja mājās jums ir kartupeļi uz kuriem ir izauguši gari asni, varat tos izmantot jaunu kartupeļu stādu audzēšanai. Atrodiet uz kartupeļa garākos asnus, virs tiem kartupelī iedurat zobu bakstāmos. Piepildiet trauku ar ūdeni, ielieciet kartupeli ūdenī, bet tā, lai ūdeni skartu vien garākie asni. Novietojiet trauku ar kartupeli uz palodzes. Kad no kartupeļa sāk dīgt lapas, varat to pārstādīt zemē un gaidīt jauno ražu.

Svarīgākais