4 padomi, kā ilgāk saglabāt jaunību

© pexels.com

Laba veselība ir cieši saistīta ar jauneklīgumu. Jo labāka būs pašsajūta, jo labāk izskatīsieties. Savukārt laba veselība ir cieši saistīta ne tikai ar fiziskām aktivitātēm, bet arī uzturu. Eksperti izceļ četras lietas, kuras ieviest savā ikdienas ēdienkartē, lai varētu ilgāk saglabāt labu veselību un jauneklīgumu!

pexels.com

1. Ēdiet zivis

Lai veicinātu un saglabātu labu veselību, kā rezultātā arī jaunību, eksperti iesaka uzturā lietot zivis. Tajās esošās uzturvielas, minerālvielas atstās labu iespaidu uz cilmes šūnām. Cilmes šūnas ir sastopamas visā mūsu ķermenī - orgānos, kaulu smadzenēs. Šo šūnu uzdevums ir uzturēt, labot un atjaunot mūsu audus. Un izrādās, ka tas ko mēs ēdam, tiešā veidā var ietekmēt cilmes šūnu darbību. Tāpēc eksperti iesaka uzturā ēst zivis, jo tajās esošās eļļas sniedz atbalstu mūsu cilmes šūnām. Ne tikai zivis ir lielisks produkts, kuru ēst, lai "palīdzētu" cilmes šūnām, bet arī tādi flavonoīdiem bagāti produkti kā tumšā šokolāde, melnā tēja, alus, sarkanvīns, mango, olīveļļa.

pexels.com

2. Ēdiet antioksidantiem bagātu pārtiku

Zinātnieki min, ka dzīves ilgumu nosaka DNS sastāvā esošie telomēri, jo garāks telomērs, jo ilgāk dzīvosiet. Tomēr telomēru garums dzīves laikā var mainīties atkarībā no piekoptā dzīvesveida. Pozitīvi ir tas, ka atsevišķi pārtikas produkti var "pagarināt" telomēru garumu.

Lai dzīvotu ilgāku un veselīgāku dzīvi, nepieciešams uzturā lietot tādus produktus, kuri spēj uzturēt labu DNS veselību. Antioksidantiem bagāti produkti veicinās lēnu šūnu novecošanos. Ieteicams uzturā lietot produktus, kuri satur A, C, D, E vitamīnus, beta karotīnu, likopēnu, luteīnu un selēnu, piemēram, spinātus, lapu kāpostus, burkānus, brokoļus, apelsīnus, ogas, sarkanos piparus, lēcas, pupiņas, olas, sardīnes, mandeles, linsēklas, ķirbju sēklas, kafiju, tēju, soju un kurkumu u.c.

pexels.com

3. Ēdiet produktus, kuriem piemīt pretiekaisuma efekts

Katra slimība ir cieši saistīta ar mūsu imūnsistēmu. Ja imunitāte ir vāja, tad tā nevar efektīvi cīnīties pret dažādām infekcijām. Tāpēc, lai izvairītos no dažādām slimībām, ieteicams ēst tādus pārtikas produktus, kuri var stiprināt mūsu imūnsistēmu. Ēdot "pareizos" produktus mēs varam mazināt iekaisumu veidošanās risku, tādējādi ilgāk saglabājot labu veselību un jaunību. Lai uzlabotu imunitāti, ieteicams ēst tādus produktus, kuriem piemīt pretiekaisuma efekts, piemēram, olīveļļu, dzērveņu sulu, brokoļus, vīnogu sulu, valriekstus, mellenes, čili piparus u.c.

pexels.com

4. Ēdiet fermentētus produktus

Vēl viens pārsteidzošs veids, kā veicināt labu veselību un stiprināt imūnsistēmu, ir ēst fermentētus ēdienu.

Zarnās esošajam mikrobiomam ir nozīmīga loma mūsu imūnsistēmas stirpināšanā. Lai uzlabotu veselību, kas pēcāk atspoguļosies arī mūsu izskatā, nepieciešams ēst tādus produktus, kuri veicina labu mikrobiomu. Uzturā ieteicams lietot melno un zaļo tēju, kā arī ēst fermentētus produktus, piemēram, kimči, skābētus kāpostus, jogurtu un kefīru.

Citi pārtikas produkti, kas labvēlīgi ietekmē zarnas ir kivi, rūgušpiens, tumšā šokolāde, pupiņas.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Svarīgākais