Kāpēc kafija silda?

© Publicitātes foto

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta eksperte Edīte Vimba.

pexels.com

1. Placebo efekts

“Kaut arī karstie dzērieni būtiski neietekmē mūsu iekšējo ķermeņa temperatūru, tiem ir vairāki ļoti svarīgi mērķi. Piemēram, auksti pirksti, kas pieskaras siltai kafijas krūzītei vai ūdens pudelei, nedaudz virspusēji sasilst. Kafija un citi karstie dzērieni ir efektīvs veids, kā dot ķermenim dažas kalorijas, kuras sadedzināt, un tieši šajā procesā ķermenis pats sevi silda. Visbeidzot, kafijai ir brīnišķīga psiholoģiska ietekme, kas liek justies daudz laimīgākam - nekad nenovērtējiet par zemu to, cik būtiska ir emocionālā labsajūta!” atgādina Edīte Vimba.

Profesors Rons Eklss, Kārdifas universitātes Saaukstēšanās centra direktors, savu darbu ir veltījis zinātniski pamatotai cīņai pret saaukstēšanos un pētījis, kā karstie dzērieni ietekmē saaukstējušos cilvēku pašsajūtu. Vienā no saviem eksperimentiem viņš saslimušajiem pasniedza karstu vai istabas temperatūras ābolu un upeņu dzērienu. Pārsteidzoši izrādījās tas, cik efektīva bija šāda “ārstēšana”: abi dzērieni - gan karstais, gan remdenais - lika slimniekiem justies labāk, tomēr karstais dzēriens bija daudz iedarbīgāks.

Pētījumā secināts, ka karstais dzēriens nodrošināja “tūlītēju un ilgstošu” atvieglojumu, mazinot klepu, šķavas, iesnas, kakla sāpes, drebuļus un nogurumu. Pētījuma dalībnieki ziņoja, ka ir vieglāk elpot, kaut arī objektīvie mērījumi, ko veica Eklsa komanda, atklāja, ka izmaiņu nav.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvo gudri!

Vai esi pamanījis, ka jau no virtuves plaukta nākošs aromāts spēj pacelt noskaņojumu, radīt mājīguma sajūtu vai pat uzburt atmiņas par bērnību? Smaržām ir neticami spēcīga ietekme uz mūsu emocijām un fizioloģiju, jo tās stimulē smadzeņu daļu, kas atbild par atmiņām un emocijām. Tāpēc garšvielas un ēdiena aromāti nav tikai kulinārijas sastāvdaļa – tie ir arī sava veida “noskaņojuma slēdži”, raksta “psychologytoday.com”.

Svarīgākais