Uz mežu pēc eglītes! Īpaša aplikācija pateiks priekšā, vai konkrētajā vietā var cirst

© f64

Steidzīgākie no mums pakaļ savai eglītei dodas uz tirdziņiem un audzētavām, savukārt tie, kuri joprojām vēlas izjust romantiku un prieku par paša spēkiem paveiktu darbu, katru gadu brauc uz Latvijas Valsts mežiem un savu eglīti cērt paši. Tiesa, ļoti bieži "pašdarbnieki" baidās ne tik daudz no darba un sasmērētām drēbēm, cik no tā, vai izraudzītais kociņš tik tiešām atrodas Latvijas valsts mežu, nevis privātā teritorijā. Lūk, daži padomi, kā vieglāk atrast īsto vietu, kur nolūkot skaistuli svētkiem!

KĀ ATRAST LVM MEŽUS
AS „Latvijas valsts meži” visā Latvijas teritorijā apzīmēti ar plāksnīti - LVM īpašuma zīmi. Skatieties stigu un ceļu malās LVM īpašuma zīmi, kur uz dzeltena fona attēlots LVM logotips, kā arī citas informācijas zīmes ar LVM logo.

Pirms došanās uz mežu AS „ Latvijas valsts meži” apsaimniekojamos mežu izvietojumu var apskatīt kartē www.mammadabakarte.lv. Visas teritorijas, kas iezīmētas ar tumšāk zaļu krāsu, pieder valstij. Katrs iecirknis ir numerēts un to var labi identificēt.

Otra iespēja ir lietot aplikāciju “LVM GEO Mobile”, kur ar tumši zaļo krāsu ir atzīmētas LVM apsaimniekotās teritorijas. Aplikācijas lietošana ir ļoti parocīga - dodieties uz izraudzīto mežmalu, pieslēdzieties aplikācijai, kas, nosakot jūsu atrašanās vietu, aizvedīs jūs uz karti, kurā ielūkojoties, jūs uzreiz sapratīsiet, vai nolūkotā egle aug uz privātas vai tomēr uz valsts zemes.

Taču arī valsts mežā eglīti nedrīkst cirst visur. Brauciet garām jaunaudzēm, vienalga, vai tās ir priežu, egļu vai melnalkšņu! Jaunaudzēs nedrīkst cirst eglītes! Jauktā jaunu koku mežā, piemēram, zem bērziem arī nedrīkst cirst eglītes.

KUR DRĪKST CIRST EGLĪTES
AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst:

·meža ceļu malās;

·grāvju malās;

·uz stigām;

·zem elektrolīnijām;

·pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem.

Svarīgākais