Izstrādā jaunu metodi bīstamas saslimšanas novēršanai grūtniecības laikā

Eiropas Savienība (ES) atvēlējusi sešus miljonus eiro (4,2 miljonus latu) jaunas profilaktiskas metodes izpētei, kas, iespējams, ļaus laicīgi paredzēt dzīvībai bīstamu saslimšanu - preeklampsiju - grūtniecības laikā, informēja Eiropas Komisija (EK).

EK rīcībā esošā informācija liecina, ka preeklampsija skar 2% sieviešu pirmās grūtniecības laikā. Slimība izraisa augstu asinsspiedienu grūtniecības otrajā pusē un ir cēlonis ceturtajai daļai nāves gadījumu grūtniecēm Eiropā un vairāk nekā 500 000 jaundzimušo nāves gadījumiem pasaulē ik gadu.

Neskatoties uz bēdīgo statistiku, līdz šim brīdim nav izstrādāta uzticama profilaktiska pārbaude preeklampsijas savlaicīgai noteikšanai. Līdz ar to arī ārsti nav spējīgi veikt profilakses pasākumus, lai mazinātu preeklampsijas attīstīšanās risku.

Situācija gan varētu mainīties, pieļauj EK. Korkas universitātes (University College Cork) Īrijā pētnieki ir izveidojuši prototipa testu, kas sastāv no metabolizējošo vielu bioloģisko marķieru paneļa, ar ko, viņuprāt, varēs paredzēt preeklampsiju agrā grūtniecības posmā - 15 nedēļas. Projekta koordinatore profesore Luīze Kennī apgalvo, ka tests sniedz "iepriekš neredzētu precizitātes un jutības līmeni". Par to liecinot eksperimentālā pētījuma gaitā gūtie dati.

Pateicoties EK piešķirtajam 4,2 miljonu latu finansējumam, profesorei Kennī būs iespēja vadīt pētnieku un praktizējošo ārstu konsorciju, strādājot pie šī prototipa testa otrās izmēģinājumu fāzes.

Pētījuma laikā aptuveni 5000 sieviešu ar pirmo grūtniecību no visas Eiropas četras reizes grūtniecības laikā nodos asins paraugus. Kopā ar metabolomikā balstītu testu tiks izmēģināts arī uz proteīniem balstīts tests. "Pētījuma beigās mēs zināsim, kurš no testiem strādā vislabāk. Tāpat mēs varēsim pateikt, vai testu kombinēšana palīdzēs radīt vislabāko testu," stāsta Kennī.

Pētnieku grupa cer nākt klajā ar iedarbīgu profilaktisko metodi, kas pāris gadu laikā varētu iegūt licenci visā pasaulē. Kā norāda EK, ja šis mērķis netiks sasniegts, pētījums būs devis iespēju turpināt uzlabot testu, turklāt būs izveidota "bio banka", kurā tiks uzglabāti pētījuma laikā savāktie dati, kurus pētnieki varēs turpmāk izmantot, lai uzlabotu profilaktisko pārbaužu kvalitāti.

Minētais pētījums ir viens no 26 reto slimību pētnieciskajiem projektiem, kuriem EK piešķīrusi finansējumu 144 miljonu eiro (102 miljonu latu) apmērā.