Inovācijas ļaus ieraudzīt prostatas vēzi

© Publicitātes foto

Prostatas vēzis ir viens no biežāk sastopamajiem ļaundabīgiem audzējiem vīriešiem, turklāt 2011. gadā saslimstība tieši ar šīs lokalizācijas vēzi ir pirmajā vietā.

Gadā ļaundabīgi audzēji tiek diagnosticēti gandrīz 5,5 tūkstošiem vīriešu, un 18,5 procentos gadījumu tas ir prostatas vēzis. Plaušu vēzis, kas ilgstoši bija biežākā onkoloģiskā saslimšana vīriešiem, 2011. ga

dā atvirzījies otrajā vietā. 2011. gadā ar ļaundabīgiem audzējiem nomira 3502 vīrieši, visvairāk – 25 procentos gadījumu – ar plaušu vēzi, 13 procentos gadījumu ar prostatas vēzi un 10,3 procentos gadījumu – ar kolorektālo jeb taisnās zarnas vēzi. Sievietēm visbiežāk sastopamais audzējs ir krūts vēzis.

Šodien pasaulē atzīmē pretvēža dienu, un īsi pirms šīs dienas Rīgas 1. slimnīcā pirmoreiz Latvijā izmēģināta jauna trīs dimensiju histoskenēšanas tehnoloģija – jaunā aparatūra izmeklējuma laikā urologam ļauj novērtēt prostatas stāvokli, precīzi nosakot no normāliem audiem atšķirīgu audu atrašanās vietu, kas liecina par vēzi. Ultraskaņas procedūras laikā tiek uzņemts augstas izšķirtspējas trīs dimensiju prostatas attēls, kurā no normāliem audiem atšķirīgie audi tiek iekrāsoti, tādējādi atvieglojot prostatas vēža diagnostiku. Turklāt aparatūra palielina biopsijas precizitāti, radot iespēju veikt tēmētu izmainīto audu paraugu paņemšanu un samazinot nelietderīgu biopsiju skaitu.

«Līdz šim urologu iespējas efektīvi diagnosticēt vēzi bija ierobežotas,» norāda urologs Atis Karulis. Prostatas vēzis ir plaši izplatīta slimība ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, taču viens no lielākajiem šķēršļiem ir iespēja precīzi noteikt tā atrašanās vietu. A. Karulis atzīst, ka, protams, mūsdienās ir pieejami vairāki izmeklējumu veidi, kas sniedz svarīgu informāciju, taču neviens no tiem nedeva iespēju pilnīgi precīzi diagnosticēt prostatas izmainīto audu atrašanās vietu. Taču, izmantojot jauno aparatūru, tiek panākta prostatas vēža diagnostikas kvalitātes uzlabošana. Jaunā tehnoloģija radikāli mainījusi veidu, kā prostatas vēzis tiek diagnosticēts.

Jaunās tehnoloģijas ieviešanas izmaksas Latvijā tiek lēstas ap 160 000 latu. «Tās Latvijas apstākļos varam cerēt atpelnīt aptuveni sešu gadu laikā. Būtiskākie ieguvumi pacientiem, kuriem nepieciešams veikt prostatas pārbaudi, būs iespēja daudz precīzāk jau agrīnā stadijā konstatēt saslimšanu un līdz ar to sekmīgāk veikt ārstēšanu,» uzsver ārsts. Viena izmeklējuma cena varētu būt apmēram simts latu. Aparatūrā izmantotā tehnoloģija attīstās, un, iespējams, nākotnē ar to varēs veikt arī cita veida – krūts, olnīcu un vairogdziedzera – vēža iagnostiku.

Svarīgākais