Infektoloģijas centram visvairāk sūdzas par komplikācijām pēc tuberkulozes potēm

Visvairāk ziņojumu par iespējamām vakcinācijas izraisītām komplikācijām Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) saņēmis tieši par tuberkulozes potēm, Neatkarīgajai pastāstīja LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.

Kopumā par pagājušo gadu un šāgada četriem mēnešiem saņemti ziņojumi par 119 gadījumiem, kad vakcinācija, iespējams, izraisījusi komplikācijas. Tomēr epidemiologi mierina: nevienā gadījumā komplikācijas, piemēram, temperatūra vai apsārtums, nav izpaudušās kā smagi veselības traucējumi. Infektoloģijas centrs arī izvērtē gadījumu par 11 gadus veco zēnu Dmitriju, kas pašlaik atrodas mākslīgajā komā Bērnu slimnīcā un smagi saslima neilgi pēc vakcinācijas pret ērču encefalītu. Pagaidām tas gan ir pieņēmums, ko izteikuši zēna vecāki.

Neatkarīgā rakstīja, ka Veselības inspekcija sākusi lietas izskatīšanu par zēna vakcinēšanu. Pārbaude uzsākta pēc Dmitrija vecāku iesnieguma, un speciālisti norāda, ka inspekcijā pirmoreiz ir sākta lieta tieši par vakcinācijas procesu un iespējamo saistību ar veselības traucējumiem.

Tomēr, kā izpētīja Neatkarīgā, lai arī nav iesniegumu Veselības inspekcijā, kas izvērtē iespējamos pārkāpumus medicīniskajā aprūpē, regulārus ziņojumus saskaņā ar valstī noteikto kārtību par vakcinācijas komplikācijām saņem tieši LIC.

LIC speciāliste Irina Lucenko stāsta, ka no 2010. gada sākuma līdz 2011. gada aprīļa beigām Latvijā reģistrētas 119 iespējamās vakcinācijas izraisītas komplikācijas, no tām 18 gadījumos diagnoze tika atcelta. Lielāka daļa – 81 komplikācijas gadījums saistīts ar vakcīnu pret tuberkulozi. Savukārt ar vakcīnu pret ērču encefalītu šajā laika posmā saistīta viena apstiprināta komplikācija: 2010. gadā reģistrēts gadījums 12 gadus vecam bērnam. Kā galīgā diagnoze tika noteikta «reakcija uz poti», bet simptomi – temperatūra līdz 39,2 grādiem un nātrene.

I. Lucenko norāda, ka bērns izveseļojās dažu dienu laikā, un uzsver, ka mūsdienu vakcīnu ražošanas tehnoloģijas nodrošina attīstītas vakcīnas, pēc kuru ievadīšanas blaknes vērojamas ļoti reti. «Vakcinācijas blaknes iedala lokālās un vispārējās. Lokālās blaknes ir apsārtums, pietūkums potēšanas vietā, bet vispārējās blaknes var būt ķermeņa temperatūras paaugstināšanās,» stāsta speciāliste. Kā vienas, tā otras blaknes izzūdot 24 līdz 36 stundu laikā. I. Lucenko saka: ziņojums par gadījumu, par kuru tagad plaši diskutē presē (Neatkarīgās publikācija par Dimu Ivanovu), arī ir saņemts, notiek iespējamo vakcīnu izraisīto komplikāciju gadījuma epidemioloģiskā izmeklēšana.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) Neatkarīgā uzzināja, ka par zāļu lietošanas blakusparādībām visvairāk ziņo ārsti un pērn bijuši 295 šādi ziņojumi. Visvairāk ziņojumu saņemts par vakcīnām, jo par vakcīnām ziņošanas noteikumi ir atšķirīgi – stingrāki, jo vakcīnas indicētas veseliem cilvēkiem profilakses nolūkā, galvenokārt bērniem. Likumos ir norādītas prasības ziņošanai par nevēlamiem notikumiem pēc vakcinācijas (par kuriem nevēlamiem notikumiem un cik ilgā laikposmā pēc konkrētas vakcīnas ievadīšanas obligāti jāziņo, neatkarīgi no tā, vai ārsts šos traucējumus var ticami cēloniski saistīt ar vakcinēšanu vai ne). Tikai pēc vispusīgas epidemioloģiskas analīzes tiek secināts, cik ticami reakcija varētu būt saistīta ar vakcīnu.

Analizējot ziņotās blaknes pēc simptomu veida un piederības pie orgānu sistēmas klasifikācijas, spilgti izceļas ziņojumu skaits par blaknēm, kas izpaužas ar asins un limfātiskās sistēmas traucējumiem, kā arī ar vispārējiem traucējumiem un reakcijām injekcijas vietā, liecina ZVA apkopotie dati. Daudz ziņojumu ir par vakcīnām, konkrēti tuberkulozes. Tiesa, limfmezglu palielināšanās un reakcija injekcijas vietā ir paredzētas šās vakcīnas blaknes. Vērtējot ziņojumus par blaknēm saistībā ar tuberkulozes vakcīnu, ZVA Zāļu blakusparādību uzraudzības ekspertu padome atzinusi, ka ļoti svarīgi precīzi ievērot tuberkulozes vakcīnas ievadīšanas tehniku, jo limfmezglu palielināšanās un citas vietējas reakcijas varētu būt saistītas ar vakcīnas ievadīšanas tehniku. Tomēr eksperti arī uzskata, ka guvums, ko sniedz bērnu vakcinēšana pret tuberkulozi, joprojām atsver līdz šim novēroto paredzēto blakņu rašanos.