Veselības ministre: vakcinācija ir efektīvākā profilakse pret infekciju slimībām

Pēc nedēļas sākumā notikušās Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju jautājumu ministru padomes sēdes Briselē, veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle uzsver: "Diskutējot par cīņu pret infekciju slimībām, tai skaitā, arī jautājumā par pandēmiskās gripas A(H1N1) izplatību, Eiropas valstu viedoklis ir viennozīmīgs - par vakcināciju un tās efektivitāti ir jālemj profesionāļiem - pediatriem un infektologiem - nevis pseidoekspertiem un pseidoārstiem. Eksperti nešaubās - vakcinācija ir efektīvākais profilakses līdzeklis pret lipīgajām infekciju slimībām."

Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju jautājumu ministru padomes sēdē dalībvalstis aicināja Eiropas Komisiju rīkoties, lai nodrošinātu vakcīnu pret pandēmisko gripu A(H1N1) pieejamību brīvajā tirgū. Tas ļautu vakcinēties ikvienā ES dalībvalstī arī tiem cilvēkiem, kuri neietilpst riska grupā, bet vēlas to darīt par saviem līdzekļiem. Valsts, savukārt, varētu lemt par pilnīgu vai daļēju vakcīnas kompensāciju savām noteiktajām riska pacientu un citām grupām (piemēram, medicīnas darbiniekiem), līdzīgi kā tas šobrīd darbojas ar sezonālās gripas vakcīnu.

"Absolūti nepieļaujama ir veselības aprūpes sistēmas pārvēršana par politisko cīņu lauku. Mani pārsteidz situācija mūsu valstī, kad tik jūtīgā jomā kā bērnu veselība un dzīvība, pretēji profesionāļu viedoklim, tiek pausti diletantiski uzskati, cenšoties tos pasniegt par vienīgo patiesību," norāda veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle.

Latvijā

Kas gaida Latviju nākotnē? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu saucas nākotnēšana. Būsim Baltijas tīģeris, vientuļā Latvija, gurdenā Latvija vai Ziemeļvalsts Latvija? Jau šodien jādefinē Latvijas attīstības virzieni, mājas darbi un jāvirza attīstības stratēģija. 30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" notika pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena, kurā kopā ar dažādu nozaru uzņēmējiem, ministriem, augstiem ierēdņiem, akadēmiķiem un augstākās izglītības iestāžu rektoriem tika iezīmēti darāmie darbi piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, izglītībā un cilvēkresursos.