Rosina izvērtēt "kartupeļu racēju" lietderību

Politisko partiju apvienības "Vienotība" Rīgas domē pārstāvēto partiju "Jaunais laiks" (JL) un "Pilsoniskā savienība" (PS) deputāti aicinājuši domes vadību nekavējoties izvērtēt Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas lietderību, jo tās pārstāvji pieķerti darba laikā rokam kartupeļus priekšnieces laukā.

Deputāti nosūtījuši vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) ar aicinājumu nekavējoties izvērtēt komisijas darbinieku atrašanās ārpus biroja likumību, komisijas darba efektivitāti un pašvaldības budžeta līdzekļu iespējamo ekonomiju, samazinot darbinieku skaitu.

"Jādomā, ka arī Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) bijis informēts par piemaksām darbiniekiem un bezalgas atvaļinājumiem, jo tieši šī komiteja saskaņo komisijas budžetu," norāda opozīcijas deputāti.

Pēc opozīcijas pārstāvju teiktā, Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijā strādā 53 cilvēki, no kuriem pieci darbinieki - priekšsēdētājas birojā. Komisijas 2010.gada budžets ir 651 991 lats, no kuriem lielāko daļu - 404 221 latu - veido darbinieku atalgojums.

Kā ziņots, Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētājas Rasmas Freimanes īpašumā Saldus novada Šķēdes pagastā darba nedēļas vidū kartupeļu novākšanā piedalījušies viņas pakļautībā strādājošie darbinieki, ziņoja "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Tiek skaidrots, ka pašvaldības darbinieki pēc savas iniciatīvas esot vākuši pārtiku ziemai un turklāt to darot neapmaksātās atvaļinājuma dienās. Savukārt Ušakovs solījis noskaidrot, vai dokumenti liecinās to pašu un vai būs redzamas nesakritības noformētajos atvaļinājumos.

Raidījums "Nekā personīga", ierodoties Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētājas Freimanes īpašumā Šķēdes pagastā, atklājis, ka pagalma vidū stāv nolikti spēkrati, arī Freimanes auto, bet pašas saimnieces nav. Taču viņas 30 hektāru lielajā kartupeļu laukā ceturtdienas vidū tupeņus rakuši aptuveni 20 cilvēki.

Strādājuši gan nolīgti vietējie laucinieki, gan nostāk no citiem, galvas nepacēluši, darbojušies Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas darbinieki. Pašvaldības darbinieki, pamanījuši televīzijas kameru, katrs domājis savu stāstu, kāpēc darbdienas vidū atrodas priekšnieces kartupeļu laukā - viens bildis, ka palīdz krustmātei, cits, ka strādā par vēdera tiesu.

Strādājošie ir vairāki augsta līmeņa darbinieki, piemēram, Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas Finanšu un saimniecības nodaļas vadītāja Ilze Mēkone, kuras gada vidējie mēneša ienākumi pēc nodokļu nomaksas ir 557 lati, Tiesiskās uzraudzības daļas jurists Gints Kacuba, kurš no Rīgas pašvaldības uz rokas mēnesī saņem 554 latus, un Personāldaļas galvenā inspektore Diāna Alkšere, kura šogad no pašvaldības uz rokas saņēmusi vidēji 680 latus mēnesī, izpētījis raidījums.

Īpašuma saimnieci Freimani raidījums "Nekā personīga" sastapis darbavietā Rīgā nākamās darbadienas rītā.

Freimane pārmetusi, ka žurnālisti bez brīdinājuma ciemojušies viņas privātīpašumā, par ko viņai ziņojis pārvaldnieks. Septiņi "Nekā personīga" nosauktie darbinieki esot triju dienu bezalgas atvaļinājumā, ko viņa pati esot piešķīrusi. Par padoto atrašanos savā kartupeļu laukā Freimane ir neziņā un uzskata, ka sava atvaļinājuma laikā darbinieki varot darīt, ko viņi vēlas.

Freimane, atbildot uz raidījuma jautājumu, vai tā ir ierasta prakse darbiniekus nodarbināt savā īpašumā, norādīja: "Kāpēc? Ja viņi vēlas sev ziemai pārtiku sagādāt, es neuzskatu, ka tā ir nodarbināšana." Freimane arī atzīmēja, ka viņai ir ekoloģiski tīri kartupeļi, tāpēc "lai iet un lasa".

Rīgas mērs solījis noskaidrot, vai atvaļinājumi kartupeļu laikā strādājušajiem noformēti likumīgi.

"Līdz zināmai robežai tas var liecināt par labām attiecībām kolektīvā, jo tomēr es pieņemu, ka piespiest domes darbiniekus rakt kartupeļus, ir diezgan... nu, mums te diezgan patstāvīgi cilvēki strādā. Galvenā problēma, ko es redzu, vai ir noformēts atvaļinājums," teica Ušakovs.

Kā atzina domes priekšsēdētājs, virsstundas tiekot noformētas ļoti reti un tam jābūt pamatojumam. Viņš būtu ļoti pārsteigts, ja atklātos, ka komisijā daudziem maksā par virsstundām.

Savukārt "Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka tieši tiem cilvēkiem, kuri bija sastopami kartupeļu laukā, iepriekšējos mēnešos esot apmaksāts prāvs skaits virsstundu.

Raidījums ziņoja, ka savulaik Freimane Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijā strādāja par galveno juristi, taču no pienākumu pildīšanas viņu atstādināja, jo komisijas darbā atklājās pārkāpumi. Freimane pašvaldības struktūru pameta, taču atgriezās tajā 2002.gadā jau kā priekšniece. Viņas ilgo noturēšanos amatā daļēji var skaidrot arī ar pakļaušanos valdošajiem domes vējiem, piemēram, pašlaik Freimane ir biedre LPP/LC, kas iekļauta apvienībā "Par labu Latviju".

Freimane ar lauksaimniecību nodarbojas nopietni. Jau vairākus gadus kā perspektīvu šo īpašumu novērtējis Lauku atbalsta dienests, pabalstot Freimani ar kompensācijām un tiešajiem maksājumiem, izpētījis raidījums.

Svarīgākais