Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Saktas puķu tirdziņa būve dārgāka kā biržas atjaunošana

"Saktas" puķu tirgus © F64 Photo Agency

Salīdzinājumā ar vairākām pērn Latvijā uzceltām, vai renovētām izcilām ēkām, ar rekordlielām būvniecības izmaksām izceļas Saktas puķu tirgus stiklotie paviljoni. To celtniecība izmaksājusi 2890 Ls/m2, kamēr Rīgas biržas restaurācija - 2430 Ls/m2, vai Skrundas pils – 690Ls/m2, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Kāpēc Saktas puķu tirdzniecības vietas būvniecība ir dārgāka par muzeja rekonstrukciju, pils un pat biržas restaurāciju, «Nekā Personīga» aptaujātie neatkarīgie būvniecības speciālisti nespēja izskaidrot.

«Te ir ar visiem ziediem un ar visiem pārdevējiem tas kopā sarēķināts, ja? Tas ir ārkārtīgi daudz!» - uzzinājis kopējās izmaksas, secināja būvinženieris Sergejs Meierovics.

Arī pārdevēji nesaprot, kur Rīgas dome likusi naudu. Bailēs, ka dome varētu nepagarināt tirdzniecības līgumus, pārdevēji aiz kadra stāstīja par durvīm, kas slikti veras jau dažus mēnešus pēc paviljonu atklāšanas un par stiklu, kas saplaisājis, neizturot temperatūru svārstības.

Tikmēr projekta pasūtītājs – Rīgas domes struktūra «Rīgas Nami», ar paveikto ir apmierināti. Objekts esot unikāls, tāpēc arī tik dārgs.

«Eiropā otrs tāds nav! Jo tur šīs konstrukcijas, šīs logu paketes ir īpašas!» skaidroja «Rīgas Namu» valdes loceklis Almers Ludviks.

Par objektu atbildīgie - Rīgas Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, «Rīgas Namu» vadītājs Kārlis Kavacs un būvdarbu veicēja – «Skonto būves» priekšnieks Guntis Rāvis nebija sastopami, jo visi kopā šonedēļ komandējumā Francijas dienvidos Kannās piedalās nekustamo īpašumu tirgotāju ikgadējā pasākumā.

Rāvis pa telefonu «Nekā Personīga» skaidroja, ka «mēs būvējam jaunbūvi, kas ir absolūti nesalīdzināma jaunbūve ne ar Biržu, ne ar pili, ne ar veikalu, ne bērnudārzu.

Es nesaprotu, ko jūs tur gribat atrast!? Normāls būvniecības process pēc viena normāla tendera.»

Arī «Rīgas Namos» raidījumam ieteica griezties pie speciālistiem, jo tikai tie varēšot novērtēt ļoti īpašo veikumu, piemēram, metāla konstrukcijas, kas fiksē logu paketes.

Taču «Nekā Personīga» uzaicinātais Inženieru savienības biedrs apgalvo pretējo – nekādi papildu darbi, ne arī īpašās paketes nevar tā sadārdzināt projektu.

Raidījumam neizdevās arī iepazīties ar izmaksu tāmi, jo tā izrādījās slepena.

Gan Rīgas dome, gan «Skonto būve» pieļāva, ka varētu tāmi iedot, bet tas izrādījās pārāk sarežģīts un laikietilpīgs process.

Izskatās, ka Domei būs jātērējas vēl, jo dārgajā puķu tirgū tā arī nav iebūvētas tualetes, kas projektā nemaz arī nav bijušas paredzētas. Tirgotāji pa dienu skraida uz līdzās esošo maksas tualeti, taču tā strādā tikai līdz 8 vakarā, tāpēc tiem, kuri ziedus tirgo cauru nakti, tāpat kā agrāk, tualetes nolūkā nākas lavīties uz Tieslietu ministrijas dzīvžogu vai Vērmaņdārza krūmiem. Dome esot gatava apsvērt tualetes būvēšanu, taču tad atkal jāizstrādā atsevišķs projekts, skaidroja Domes pārstāvis Ludviks.