Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Ūdensapgādes muzejs Muzeju naktī kļūs muzikāls

BŪS JAUKI! Muzeju naktī Rīgas Ūdensapgādes muzeju jauneklīgāku padarīs Ādažu mākslas un mūzikas skolas audzēkņi © Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

Šo sestdien, 18. maijā, risināsies tradicionālā Muzeju nakts, kurā tikpat tradicionāli piedalās arī Rīgas Ūdensapgādes muzejs. Šoreiz šai dalībai būs arī kāda īpaša pievienotā vērtība, par kuru parūpējies Ādažu kultūras centrs sadarbībā ar Ādažu mākslas un mūzikas skolu.

Muzeju nakts risinās no pulksten 19 līdz pusnaktij. Plānots, ka šogad Rīgas Ūdensapgādes muzejā būs klausāmi un arī skatāmi īpaši «mūzikas, gaismas un video stāsti», proti, ar savu programmu uzstāsies Ādažu mākslas un mūzikas skolas audzēkņi un arī pasniedzēji, kuri izvietosies muzeja sūkņu telpas ejās. Koncertu laiki šajā izcilas akustikas telpā provizoriski iecerēti pulksten 20 un 21. No Ādažu kultūras centra uz pasākumu tiks deleģēts gaismu mākslinieks, kura uzdevums būs ietērpt šo pasākumu skaistās nokrāsās. Ar iespaidīgu klaviersolo priekšnesumu apmeklētājus solās priecēt skolas labākais pianists, tāpat būs vērojami diapozitīvi un fotogrāfijas, kas saglabājušas vēsturiskas liecības par sūkņu stacijas Baltezers, tagadējās muzeja ēkas, būvniecību. No stāvlaukuma pie Ādažu kultūras centra pulksten 19 aties bezmaksas autobuss, kas pēc pasākuma apmeklētājus atvedīs arī atpakaļ.

Kā pastāstīja Ādažu kultūras centra muzeja projektu vadītāja Elita Pētersone, ideja par kopīgu sadarbības projektu ar Rīgas Ūdensapgādes muzeju virmojusi jau sen. Ādažniekiem izveidojusies cieša sadarbība ar muzeja gidu Paulu Timrotu: ja pašvaldībā ierodas kāda ārzemju viesu grupa, tai parasti tiek atrādīta arī vecā sūkņu stacija - Ādažu novada domes telpās ir tikai vēstures un mākslas galerija, bet sava muzeja nav. «Timrota kungs mums jau sen piedāvāja sarīkot kopā kaut ko skaistu, un šī ir īstā reize, kad to izdarīt,» atzina Elita Pētersone. «Bērni spēlē ļoti jauki, tas tiešām būs ļoti skaits koncerts! Lielākoties gan improvizēsim, tā nebūs pieturēšanās pie striktas programmas. Vēlamies, lai cilvēki brauc, skatās, klausās un piedalās. It īpaši bērni, jo viņiem taču līdzi būs vecāki, vecmāmiņas un vectētiņi!»

Rīgas Ūdensapgādes muzejs ir viens no ievērojamākajiem ūdensapgādes muzejiem Eiropā. Ādažu novadā esošajās kādreizējās Baltezera ūdens sūknētavas telpās iekārtotais muzejs dibināts 1988. gadā. Muzeja eksponāti ļauj izsekot Rīgas ūdenssaimniecības attīstībai no viduslaikiem līdz pat mūsdienām. Muzejs atrodas šosejas Rīga-Tallina 3. kilometrā, pie pagrieziena uz to ir orientējoša norāde. Ieeja muzejā ir bez maksas.