Vācijas ārlietu ministrei pārmet necieņu pret vēlētājiem, runājot par Ukrainas atbalstu

© Scanpicx

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka ar saviem izteikumiem Ukrainas atbalstam nonākusi kritikas krustugunīs, viņas oponentiem pārmetot, ka ministre izrādījusi necieņu pret vēlētājiem.

Diskusiju laikā Prāgā Bērboka, kas pārstāv zaļos, trešdien solīja nodrošināt atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik nepieciešams, uzsverot, ka viņa savu vārdu turēs, "neatkarīgi no tā, ko par to domā Vācijas vēlētāji".

Ārlietu ministrija ceturtdien centās situāciju labot, norādot, ka videoieraksts ar ministres izteikumiem, kas izplatīts sociālajos medijos, ir nepārprotami rediģēts un ka pret Bērboku izvērsta nepārprotama dezinformācijas kampaņa.

Bērboka Prāgā arī brīdināja par iespējamo Rietumu šķelšanos, un šajā kontekstā uzsvēra, ka viņa solidarizējoties gan ar vācu, gan ukraiņu tautu.

Saistībā ar Bērbokas izteikumiem labējo eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) priekšsēdētāja Alise Vīdela jau pieprasījusi ministres atkāpšanos.

"Neviens, kurš atklāti ignorē Vācijas vēlētāju intereses, nedrīkst ieņemt ministra amatu," uzsvērusi AfD līdere.

Arī viena no kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie") pārstāvēm Bundestāgā Sevima Dagdelena paziņojusi, ka ārlietu ministre, kas rīkojas ar moto "Ukraina pirmajā vietā, vēlētājiem nav nozīmes", ir "pilnīga izgāšanās".

Savukārt Bundestāga deputāts Norberts Retgens, kurš pārstāv kristīgos demokrātus (CDU), izteicies, ka Bērboka izrādījusi "viltus drosmi", jo vairums vāciešu ir gatavi atbalstīt Ukrainu.

"Demokrātiskiem politiķiem jācenšas citus pārliecināt ar labiem argumentiem, nevis ar [paziņojumiem] "tā tas ir un viss"," piebildis Retgens.

Svarīgākais