Valdība otrdien apstiprināja ZM rīcības plānu skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanai Latvijā no 2025. līdz 2027.gadam, tostarp paredzot vienotas Skolēnu ēdināšanas padomes izveidi ar skolēnu ēdināšanu saistīto jautājumu koordinācijai.
Ministrijā akcentē, ka padomes izveide nepieciešama, jo patlaban skolēnu ēdināšanas jautājumus, piemēram, par uztura normām, finansējumu un publiskajiem iepirkumiem, izskata vairāku ministriju iestādēs bez vienotas koordinācijas. Tāpēc šobrīd neveidojas komplekss skatījums uz skolēnu ēdināšanas nozīmīgumu un netiek izmantots vietējo ražotāju potenciāls bērnu veselības stiprināšanai un uztura paradumu veidošanai.
ZM skaidro, ka mērķis ir nodrošināt skolēnus ar primāri no vietējiem ilgtspējīgiem produktiem pagatavotu maltīti, kā arī padziļināt skolēnu ēdināšanā iesaistīto izpratni par veselīgu uzturu, ēšanas kultūru un ilgtspējīgu dzīvesveidu.
Tostarp paredzēts pilnveidot pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu sistēmu, stiprināt vietējo pārtikas ražotāju potenciālu, lai uzņēmēji spētu nodrošināt skolas ar pārtikas produktiem un sasaisīt izglītības saturu ar ilgtspējīga un veselīga uztura jautājumiem.
Tāpat plānots pilnveidot uztura normas izglītības iestāžu audzēkņiem, efektīvāk organizēt sadarbību visos skolēnu ēdināšanas ķēdes posmos, tostarp starp lauksaimniekiem, pārtikas uzņēmumiem, ēdinātājiem un vecāku organizācijām, kā arī samazināt pārtikas atkritumu daudzumu skolēnu ēdināšanā.
"Latvijas skolās uz šķīvja ir jānonāk produktiem, kas audzēti tepat Latvijā - mūsu zemnieku laukos, mūsu saimniecībās. Tāpēc ZM ir uzņēmusies vadīt Latvijas skolēnu ēdināšanas sistēmas sakārtošanu, lai beidzot nostiprinātu īsās pārtikas ķēdes un dotu iespēju vietējiem uzņēmējiem aktīvi piedalīties bērnu ēdināšanā," uzsver zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).
Lai novērtētu skolēnu ēdināšanā ieviesto izmaiņu lietderīgumu, ZM 2028.gadā gatavos informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanas rezultātiem.