Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Drīz būs redzamas "Nākotnes nama" aprises

STARTS. Šā gada 29. maijā VAS Valsts nekustamie īpašumi parakstīja būvniecības līgumu ar SIA Skonto būve. Nākotnes nama būvniecība ir jāpabeidz 12 mēnešu laikā no līguma parakstīšanas brīža. Grēcinieku ielas un apkaimes iedzīvotājiem būvnieks sola kontrolēt vibrāciju līmeni un ēku stāvokli © Annija Meikšāne/F64

Okupācijas muzeja piebūves Nākotnes nams būvniecība ir gandrīz uzsākta. Vakar piebūves pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un pateicību ziedotājiem. Tuvākajā laikā ir plānots uzsākt pāļu dzīšanu un ēkas galveno konstrukciju montāžu.

Svinīgais pasākums notika vairākus metrus zem pašreizējās ēkas līmeņa, viesi pazemē kāpa pa šaurām un neērtām kāpnītēm. Simboliski. Jo kādreizējai Latviešu sarkano strēlnieku muzeja ēkai bija paredzēta, bet nekad netika uzcelta piebūve, kurā vajadzēja atrasties darbinieku kabinetiem un muzeja krājumiem. Strēlnieku muzeju uzrāva steigā, lai pagūtu to atrādīt līdz Ļeņina 100. dzimšanas dienai 1970. gadā. Vēlāk ēkā iekārtojās Okupācijas muzejs, un arī tā darbinieki strādāja nepiemērotās telpās.

PATEICĪBĀ. Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs uzsvēra, ka godināšanu pelnījuši tie vairāk nekā 1000 ziedotāju, kuri ziedojuši, lai Nākotnes namā varētu iekārtot mūsdienīgu muzeju un ekspozīciju. Un, protams, arhitekts Gunārs Birkerts, pēc kura metiem veidots Nākotnes nama projekts. G. Birkerts šā projekta uzsākšanu nepiedzīvoja, viņš nomira pagājušā gada 15. augustā / Annija Meikšāne/F64

Tagad pēc arhitekta Gunāra Birkerta ieceres muzeja ēkas tumšo daļu papildinās gaiša piebūve ar stikla sienu. Tās simboliskā nozīme: no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni, uz apskaidroto nākotni.

SIA Skonto būve valdes loceklis Juris Pētersons vakar solīja strādāt maksimāli efektīvi, lai jau 2020. gadā muzejs varētu atgriezties savās telpās. Okupācijas muzeja pārbūve un Nākotnes nama būvniecība notiek par valsts piešķirtajiem līdzekļiem. Kultūras ministre Dace Melbārde atgādināja, ka šim mērķim ir atvēlēti vairāk nekā deviņi miljoni eiro. Par ziedotāju līdzekļiem taps jauna muzeja pastāvīgā ekspozīcija un tiks nodrošināts nama iekārtojums. Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels neslēpa sarūgtinājumu, ka līdzšinējās peripetijas ap būvniecības uzsākšanu ir radījušas apmēram miljonu eiro lielu zaudējumu - tik daudz naudas provizoriski nav saņemts no iespējamiem ziedotājiem.