Rīgas dome lems par grozījumiem pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā

Rīgas domes prezidijs šodien nolēma virzīt izskatīšanai domes sēdē iecerētos grozījumus galvaspilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2025.gadam un Rīgas attīstības programmā 2006.-2012.gadam.

Grozījumu projekts sagatavots pēc sabiedriskajā apspriešanā iegūto iedzīvotāju un speciālistu viedokļu apkopošanas. Kopumā sabiedriskajā apspriešanā - kā sanāksmēs, tā rakstiski - piedalījās un savu viedokli izteica vairāk nekā 100 fiziskas un juridiskas personas.

Minētajos pilsētas attīstības dokumentos ir aktualizētas un papildinātas vairākas sadaļas. Ir aktualizēta programmas esošās situācijas sadaļa, saistībā ar Rīgas Kultūras galvaspilsētas statusu 2014.gadā ir papildināts kultūras nozares atspoguļojums esošās situācijas aprakstā, aktualizēta SVID analīze.

Lai Rīgas dome varētu realizēt degradēto teritoriju revitalizācijas projektus ERAF finansētajā Pilsētvides prioritātē, atbilstoši Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) norādījumiem ir iekļauta sadaļa par degradētajām teritorijām Rīgā.

Atbilstoši aktualizētajai programmas esošajai situācijai un Stratēģijas uzraudzības sistēmā izstrādātajiem 2006.-2007.gada un 2008.gada pārskatos konstatētajiem secinājumiem aktualizēta programmas un stratēģijas stratēģisko mērķu un uzdevumu sadaļa - pārskatīti un koriģēti stratēģiskie mērķi un tiem pakārtotie uzdevumi, kā rezultātā izveidota jauna kodifikācijas sistēma un matrica, kas atspoguļo iepriekšējo kodu sasaisti ar jaunajiem, lai pēc grozījumu apstiprināšanas varētu veikt izmaiņas nozaru stratēģiskajos dokumentos, kuros ir atsauces uz stratēģiskajiem mērķiem un uzdevumiem.

Programmas mērķi un uzdevumi ir papildināti ar prioritātēm un tūlītējiem soļiem, kas pilsētai būtu jāveic tuvākajos gados. Atbilstoši RAPLM metodiskajām vadlīnijām programmai ir izveidots kopsavilkums, kā arī pie rīcībām ietverta jauna sadaļa "Rīgas pilsētas investīciju plāns". Programmā iekļauts Telpiskās attīstības vadlīniju plāns, kurā parādītas galvenās prioritātes, kas izriet no Pilsētas attīstības programmas uzstādījumiem.

Rīgas ilgtermiņa attīstības stratēģija un Rīgas attīstības programma ir Rīgas pašvaldības politikas plānošanas dokumenti, kas parāda pilsētas stratēģiskos uzstādījumus un veidus, kā tos sasniegt.

Saistībā ar ekonomisko krīzi valstī un ierobežotajām budžeta iespējām ne visi no šiem uzstādījumiem ir realizējami tuvāko trīs gadu laikā, tāpēc atsevišķi ir izdalītas prioritātes un neatliekamie pasākumi.

Pie stratēģiskajām prioritātēm kā ilgtermiņā, tā vidējā termiņā ir definētas jomas: izglītība, kultūra, starptautiskā sadarbība un tranzīta pakalpojumi, kā arī atbalsts tiem projektiem, kas veicina iedzīvotāju nodarbinātību.

Nozīmīga vieta ir atvēlēta degradēto teritoriju revitalizācijai, uzsverot, ka attīstība būtu jāsāk ar degradēto teritoriju sakārtošanu, nevis apgūstot arvien jaunas neapbūvētās teritorijas. Stratēģijā uzsvars ir likts arī uz pašvaldības sociālo atbalsta sistēmu, kurai visaktīvāk jāreaģē šajos laikos uz iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanos.

Katrā mērķī ir noteiktas vidēja termiņa prioritātes, kas ir svarīgākie pasākumi vai principi, lai sekmētu ilgtermiņa mērķu sasniegšanu. Šīs prioritātes ir noteiktas, izvērtējot resursus un iespējas un ņemot vērā ilgtermiņa prioritātes, pašreizējās situācijas un SVID analīzi.

Turklāt arī katrā mērķī, veicot stratēģijas aktualizēšanu 2010.gadā, noteikti tūlītējie soļi kā pašas nepieciešamākās rīcības, kuras ir jārealizē nekavējoties, jo tās būtiski nepieciešamas sociālekonomiskās situācijas uzlabošanai Rīgas pilsētā.

Svarīgākais