Stradiņa slimnīca komentē 7. septembrī radušos ārkārtas situāciju ārstniecības iestādē

© f64.lv, Kaspars Krafts

Patlaban vēl tiek apzināti Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) notikušās elektroinstalācijas aizdegšanās radītie bojājumi un nepieciešamie resursi to novēršanai, taču tie nav apjomīgi, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vineta Kļaviņa.

Viņa norādīja, ka pēc ugunsnelaimes vajadzīgs kosmētiskais remontu apmēram 18 kvadrātmetriem iekštelpu, kā arī jānomaina durvis. Precīzs zaudējumu aprēķins gan vēl neesot veikts.

Slimnīcā ir izstrādātas iekšējās procedūras pacientu un personāla evakuācijai ārkārtas situācijās, pēc kurām arī tika veikta evakuācija 7.septembra vakarā, kad slimnīcā dega elektroinstalācija, tāpēc pacientu pārvietošana uz citu ārstniecības struktūrvienību telpām un apdraudējuma novēršanas process notika bez sarežģījumiem, atzīmēja Kļaviņa.

Slimnīcā informē, ka pēc apdraudējuma novēršanas un infrastruktūras atjaunošanas 25.korpusa darbība tika pilnībā atjaunota un citās nodaļās stacionētie, evakuētie pacienti pirmdien tika pārvietoti atpakaļ uz 25.korpusu.

Kā norāda slimnīca, pašlaik iespējamie notikušā iemesli ir hipotētiski, taču visticamākais iespējamais iemesls ir elektroinstalācijas izolācijas bojājums, ņemot vērā, ka elektroinstalācija šajā ēkā funkcionē kopš pagājušā gadsimta 60-tajiem gadiem.

PSKUS informē, ka precīzs situācijas cēlonis tuvāko dienu laikā būs norādīts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta slēdzienā.

Notikuma vietā 7.septembrī ieradās arī Valsts policija, kura tika informēta par ārkārtas situāciju.

Slimnīca, pamatojoties gan uz šo, gan iepriekšējo pieredzi, turpina pilnveidot ārkārtas situāciju pārvaldības un evakuācijas procedūras, lai uzlabotu drošības standartus gan pacientiem, gan personālam, informēja Kļaviņa.

Tāpat slimnīca šogad martā izsludināja atklātu konkursu vēsturisko ēku - 24. un 25.korpusa -inženierkomunikāciju un savienojuma tuneļa būvprojekta izstrādei, būvniecībai un autoruzraudzībai.

Iepirkums pabeigts bez rezultātiem, jo iepirkuma procesā tika saņemts tikai viens piedāvājums, kurš pēc iepirkuma komisijas pārbaudēm nekvalificējās izvirzītajām prasībām, līdz ar to tas tika noraidīts kā neatbilstošs, un iepirkums tika izbeigts bez rezultāta, norādīja PSKUS.

Kā informēja slimnīcā, šo korpusu pārbūves projektu bija plānots realizēt ar Eiropas savienības (ES) Atveseļošanās fonda finansējumu, kuram darbu izpildes un nodošanas termiņš bija 2026.gada jūnijs.

Tostarp projektā bija nosacījums, ka, ja rezultāts noteiktajā termiņā nav sasniegts jeb telpās nevar atsākt ārstēšanu, slimnīcai ir jāatmaksā viss no fonda saņemtais finansējums.

Izsludinot atkārtotu iepirkumu, kā arī ņemot vērā projektēšanai un būvdarbiem, tajā skaitā saskaņojumiem nepieciešamo laiku, nav iespējams iekļauties Atveseļošanās fonda noteiktajos termiņos līdz 2026.gada vasarai.

PSKUS informē, ka rūpīgi izvērtēja iespējamos finansiālos riskus un pārskatīja plānotās aktivitātes, tāpēc lēma nerealizēt 24. un 25. korpusa pārbūvi saskaņā ar šo piedāvāto finansējumu.

Abiem korpusiem ir sagatavots būvprojekts minimālā sastāvā, kas būtu realizējams pie atbilstošas finanšu un termiņu pieejamības, norāda PSKUS.

Jau vēstīts, ka sestdien vakarā PSKUS notika ugunsgrēks, kurā tika bojāta viena palāta Acu mikroķirurģijas nodaļā.

Slimnīcā dega elektroinstalācija un durvju aile viena kvadrātmetra platībā. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās darbinieki bija sākuši dzēšanas darbus ar ugunsdzēsības aparātiem. No notikuma vietas evakuēti 13 cilvēki.

PSKUS plāno 25.korpusā attīstīt rehabilitācijas pakalpojumus ambulatorajiem, dienas stacionāra un stacionārajiem pacientiem. Tāpat tajā plānots izveidot īpašu Sāpju medicīnas centru.

Šis notikums atgādina par Stradiņa slimnīcas novecojošo infrastruktūru un tikai vēlreiz apliecina, cik svarīga ir moderna un jauna korpusa izbūve, uz kuru kopīgiem spēkiem virzāmies, norādīja slimnīcas pārstāve Kļaviņa.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais