Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jārēķinās ar apsaimniekošanas un īres tarifu kāpumu

© F64

Šajā gadā pieņemtās izmaiņas likumdošanā, tostarp nodokļu reforma, akcīzes nodokļa palielināšana degvielai, kā arī minimālās algas paaugstināšana, nenovēršami palielinās arī dzīvojamo ēku apsaimniekošanas izmaksas.

Īres cenu bums privātajā sektorā

Īres un apsaimniekošanas cenu izmaiņas atsauksies faktiski uz visiem rīdziniekiem, gan tiem, kuri dzīvo privatizētos dzīvokļos vai iegādātos par saviem līdzekļiem mājokļos, gan pašvaldības dzīvojamā fonda īrniekiem. Jāpiebilst, ka privātajā sektorā īres cenas ir kāpušas ģeometriskā progresijā. Nekustamo īpašumu kompānija Balsts ziņo, ka īres tirgū pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Jaunajos projektos un kapitāli izremontētajos Rīgas centra namos īres cena ir teju vai 10 eiro par kvadrātmetru mēnesī, daļēji remontētās mājās likme ir ap 6,5 eiro kvadrātmetrā, bet neremontētās mājās 5,5 eiro par kvadrātmetru. Īres cenu kāpumu izsauc ne tikai jau pieminētais apsaimniekošanas izmaksu pieaugums, bet brīvā tirgus princips - jo lielāks pieprasījums, jo augstāka cena.

DAUDZDZĪVOKļU MĀJA Bolderājā, Mežrozīšu ielā, ir viena no jaunākajām, kurā dzīvokļus saņēma rindā esošie rīdzinieki, tomēr izmaksas pieaugs. Piecas reizes demolēts lifts, uzlauzti elektrosadales skapji, izsisti logi. Daudzi neredz vērtību tam, ko piešķir pašvaldība / F64

Rīgas pilsētbūvnieks cenu paaugstina minimāli

Rīgas pašvaldības dzīvojamais fonds nav brīvā tirgus sastāvdaļa, tāpēc šobrīd rīdziniekiem, kuri mīt pašvaldības kapitālsabiedrības Rīgas pilsētbūvnieks apsaimniekotajos namos, īpaša pamata satraukumam nav. Turklāt to garantē valsts likumdošana, kā arī īres cenu pašvaldības namos reglamentē Rīgas domes saistošie noteikumi. Vaicāts, vai tomēr arī pašvaldības uzņēmuma Rīgas pilsētbūvnieks apsaimniekotajos dzīvojamajos namos gaidāms īres cenu pieaugums, sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats skaidro: «Vispirms gribu uzsvērt ziņu: apsaimniekošanas izmaksu pieaugums sociālās dzīvojamās mājas un sociālo dzīvokļu īrniekus neskars - arī turpmāk saglabāsies esošais tarifs, kas ir 6 centi par kvadrātmetru mēnesī. Izmaksu pieaugums tiks kompensēts no Rīgas domes budžeta līdzekļiem. Vienlaikus, neskatoties uz iepriekš minēto izmaksu pieaugumu, RPB ir izdevies samazināt uzņēmuma administratīvos izdevumus, tādējādi tikai atsevišķās dzīvojamās mājās 2018. gadā palielināsies īres maksa. 32 no apsaimniekotajām mājām īres cena paliks iepriekšējā līmenī, 8 ēkās pat samazināsies, bet 6 mājām būs neliels - 3,5 līdz 7,4 centu - pieaugums par kvadrātmetru mēnesī. Atgādināšu, ka Latvijas Republikas likuma par dzīvojamo telpu īri 11. pants nosaka, ka dzīvojamās telpas īres maksu veido: dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un peļņa. Savukārt apsaimniekošanas izdevumos iekļaujami dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamie izdevumi, tajā skaitā mājas sanitārai kopšanai, tehniskai uzturēšanai, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšanai; normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma jeb amortizācijas atskaitījumi ēkas atjaunošanai.»

Dzīvojamajā mājā Dzilnas ielā 26 ir nepieciešams veikt gāzes plīšu pārbaudi dzīvokļos. Mājai nav izdevies izveidot īres maksu uzkrājumu, tādēļ šo darbu izmaksas tiks proporcionāli sadalītas un iekļautas īres maksā, palielinot to par 3,5 centiem par kvadrātmetru mēnesī. Jaunā īres cena būs 0,73 centi par kvadrātmetru.

Ieriķu ielā 28 īres cena palielināta par 6,61 centu par kvadrātmetru, kas nozīmē, ka no nākamā gada janvāra tā būs 83 centi par kvadrātmetru mēnesī. Ivo Kiršblats skaidro: «Minētās ēkas dzīvojamā platība ir salīdzinoši neliela, tāpēc ikviens izmaksu pieaugums atstāj iespaidu uz 1 kvadrātmetra apsaimniekošanas izdevumiem. Īres maksu šajā namā nākas palielināt, jo valstī tiek paaugstinātā minimālā alga, kā arī nepieciešami līdzekļi alokatoru un ūdens skaitītāju automātiskās nolasīšanas sistēmas uzturēšanai un saistībā ar ūdens skaitītāju verificēšanas maksas pieaugumu.»

DEMOLĒŠANA. Jau pāris nedēļas pēc mājas atklāšanas stiklotās durvis bija salauztas. Kādam demolēšana pārvērtusies teju par hobiju, apsaimniekotājs ielika dzelzs durvis. «Bija glītāk, tagad drošāk. Skarbi, bet fakts,» saka RPB pārstāvis Ivo Kiršblats. Bieži kaimiņi sūdzas par kaimiņiem. Dažkārt pāris cilvēku tur bailēs visu māju. Pašvaldībā diskutējam par to, kā varētu mainīt dzīvokļu piešķiršanas kārtību. Ja cilvēks daudzus gadus stāvējis rindā, ir jābūt juridiskam pamatojumam, kāpēc viņam dzīvokli piešķirsim nevis jaunajā, bet citā mājā / F64

Mežrozīšu ielā 22, 26, 28, 30 īres maksa palielināsies par 6 līdz 7,4 centiem, palielinoties izdevumiem sētnieku darba samaksai, siltumapgādes sistēmu apkopei, avāriju novēršanai un iekārtu remontam, videonovērošanas sistēmas uzturēšanai, dzīvokļos esošo ūdens skaitītāju un siltuma skaitītāju verifikācijai. Rīgas pilsētbūvnieka pārstāvis komentē: «Lai gan māja ekspluatācijā ir nodota tikai 2014. gadā un visas iekārtas ir jaunas, tomēr sakarā ar iedzīvotāju nesaudzīgo izturēšanos jau ir veikti 5 liftu remonti par kopējo summu 4000 eiro. Tādēļ īres maksā esam spiesti paredzēt lielāku ārkārtas remontdarbiem paredzētā finansējuma daļu.»

Jāpiemin, ka pēdējos gados celtās jaunu projektu dzīvojamās mājas Ieriķu ielā un Mežrozīšu ielā ir aprīkotas ar mūsdienīgām tehnoloģijām, piemēram, videonovērošanu, ventilāciju, individuālām siltuma uzskaites iekārtām. Jaunie tehnoloģiskie risinājumi nodrošina komfortablākus dzīves apstākļus un iespēju ekonomēt uz komunālo maksājumu rēķina, kurus pats īrnieks var ietekmēt, piemēram, izvēlēties sev vēlamo un maksātspējai atbilstošu siltuma režīmu mājoklī. Pagājušajā apkures sezonā Mežrozīšu ielas mājās vidējās apkures izmaksas bija 36 centi par kvadrātmetru, kas ir par 25% zemāk nekā citās RPB apsaimniekotajās mājās. Jāpiebilst, ka, pateicoties automātiskajai ūdens nolasīšanas sistēmai, šajās mājās praktiski nav vai ir ļoti maza ūdens rādījumu starpība, kas nozīmē, ka nav jāmaksā par ūdens zudumiem.

Astoņām no RPB apsaimniekotajām mājām ir izveidots pietiekami liels uzkrājums, tāpēc šajās mājās īres likme nākamajam gadam tiek samazināta par 2 līdz 12 centiem par kvadrātmetru.