Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vēstures aura mūsdienīgā tirdzniecības vidē

© Publicitātes foto

Tirdzniecības centru Galerija Centrs apvij tirdzniecības aura, kas aizsākusies jau 13. gadsimtā, kad tagadējās Rīdzenes ielas vietā plūda Rīdzenes upe un tās krastos noritēja aktīva tirgošanās.

Tirdzniecības centra, tolaik Armijas Ekonomiskā veikala, pamatakmens likts 1936. gadā, savukārt 2006. gadā tirdzniecības centrs piedzīvojis rekonstrukciju un vērienīgu paplašināšanos. Rekonstruējot senāko no Rīgas universālveikaliem, saglabāts ēkas vēsturiskais un arhitektoniskais stils. Kā stiklota pasāža veikalā iekļauta Rīdzenes iela.

Interesanti pircējiem un tūristiem

Gan vietai, gan ēkai ir savs stāsts, ir saglabātas unikālas arhitektoniskas bagātības - senās koka kāpnes čīkst kā senāk, greznā Astorijas zāle saglabājusi kādreizējo spozmi, tirdzniecības tradīcijas aizvien sargā tirdzniecības dieva Hermeja atveids, vēsturiskās lampas ir nosargātas par spīti dažādiem pārmaiņu vējiem. Tās kara laikā izglābis veikala darbinieks, jo armijnieki bija izdomājuši lampas pārkausēt, lai varētu izgatavot ieročus. Vēsturiskajās kāpnēs apskatāma fotoizstāde, kas atklāj ēkas vēsturi no pamatakmens ielikšanas ar toreizējā Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa piedalīšanos, padomju laikiem un līdz pat mūsdienām.

Galerija Centrs vadmotīvs ir: «Modē kopš 1938. gada» - tirdzniecības centrs ir bijis aktuāls un interesants pircējiem jau no tā pirmsākumiem. Kā vienīgais tirdzniecības centrs Vecrīgā tas ir iemantojis popularitāti ne tikai rīdzinieku un Latvijas iedzīvotāju, bet arī tūristu vidū, jo piedāvā ārvalstu viesiem iepirkšanos apvienot ar interesantu un izzinošu programmu. Tūristi ir nozīmīga apmeklētāju daļa - 30 procentu no kopējās tirdzniecības centrs auditorijas. Latvijas viesus interesē vēsture, ko viņi var izbaudīt un piedzīvot modernā tirdzniecības centrā, kurā ir vairāk nekā 100 veikalu, kafejnīcu, restorānu un citu pakalpojumu sniedzēju.

Demokrātiska kultūras telpa

Galerija Centrs Rīdzenes iela ir kļuvusi par pieprasītu un pazīstamu publisko ārtelpu kultūras aktivitātēm. Tā ir atvērta, demokrātiska pieejama kultūrtelpa, kas atvērta visplašākajai auditorijai visu diennakti. Muzejs vai galerija to nepiedāvā. Te var uzrunāt auditoriju, kas ir introvertāka pret galerijas vai muzeja apmeklējumu, bet Rīdzenes ielas demokrātiskais raksturs ļauj uzrunāt arī tādus cilvēkus. Izstādes tiek rīkotas regulāri, un to mērķis ir iepazīstināt ar Rīgas un Latvijas kultūras mantojumu, vēsturi un cilvēkiem, ar kuriem lepojamies. Piemēram, ar šā gada jubilāru režisoru Jāni Streiču, mūsu olimpiešiem, Latvijas dabu. Tirdzniecības centra apmeklētājiem patīk nesteidzīgi apskatīt fotogrāfijas, gleznas, apsveikumu kartītes - izstādes ir ļoti dažādas.

Klientu aptaujas apstiprina - šeit ir patīkama atmosfēra, patīkami pavadīt laiku. Tādu sajūtu rada vide, īpašā aura, kas ir raksturīga Vecrīgai, izstādes šo sajūtu papildina. Un apmeklētāju skaits ir vislielākais, kuru jebkāda izstāde varētu sasniegt.

Tirdzniecības centrs Galerija Centrs ir veiksmīgi sadarbojies gan ar atzītiem, gan ar Latvijas jaunajiem māksliniekiem, kam šī ir bijusi pirmā iespēja rādīt savus darbus plašai apskatei. Vien decembrī izstādes nenotiks, jo ik ceturtdienu un piektdienu norisināsies Ziemassvētku tirdziņš.

Ziemassvētku gaidās - Latvijas ražotāju preces

Jau kopš jūlija stiklotā Rīdzenes iela reizi mēnesī kļūst par Latvijā ražotu un gatavotu preču tirdzniecības vietu. Šeit pat maize ir ar vārdu un katrs tirgotājs labprāt aprunājas ar pircēju, pircējiem ir tiešs kontakts ar preces radītāju. Savukārt tiem, kuri šo preci radījuši, patīk stāstīt. Rīdzenes tirdziņš ir daļa no Vecrīgas šarma un tās notikumiem.

Par īpašu gaisotni pirmssvētku laikā tirdziņā rūpēsies gan profesionāli mūziķi, gan Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi. Ziemassvētku tirdziņš tiks atklāts 1. decembrī pulksten 10 un līdz Ziemassvētkiem darbosies ik ceturtdienu un piektdienu līdz pulksten 21.

***

VIEDOKĻI

Tirdzniecības centra Galerija Centrs vadītāja Zita Siliņa:

«Atrodamies Vecrīgā, tādēļ vēlamies pagātni padarīt saprotamāku jaunākajai paaudzei, mūsdienām un pavēstīt, ka mode dzīvo cauri gadsimtiem. Mēs neaizmirstam senās tradīcijas un attīstām tās. Turpinām meklēt vēstures liecības, aicinām atsaukties visus cilvēkus, kuriem saglabājušās fotogrāfijas, lietas no Armijas Ekonomiskā veikala un Rīgas Centrālā universālveikala laikiem. Mūsu kolekcijā ir kurpes ar Armijas Ekonomiskā veikala emblēmu, restorāna Astorija šķīvji, ietinamais papīrs un citi interesanti priekšmeti. Kāds kungs uzticēja mums uz vienu dienu konjaka pudeli, kas iegādāta šajā veikalā par godu dēla piedzimšanai trīsdesmitajos gados un tā arī vēl nav attaisīta. Nofotografējām vēsturisko pudeli un atdevām.»

3 pavāru restorāna Tam labam būs augt un Restorāna 3 pavārs Ēriks Dreibants:

«Rīdzenes tirdziņā iepērkos regulāri un katru reizi atklāju ko jaunu. Reiz tās bija paipalu olas no fermas Ola vai kaņepju staks, ābolu sviests un siers, ko ražo zemnieku saimniecība Buliņi. Patīkama ir tirdziņa atrašanās vieta vecpilsētā, kā arī vide un apkārt valdošā atmosfēra. Tāpat priecē pieejamais darbalaiks, kamdēļ nav jāziedo brīvdiena. Šeit ir iespēja aprunāties ar zemniekiem, nodibināt jaunus kontaktus un veidot sadarbības, ko, apmeklējot Rīdzenes tirdziņu, arī esmu paguvis izdarīt.»

***

UZZIŅAI

Zīmīgi datumi tirdzniecības centra vēsturē

• 1919. gads. Tiek dibināts tagadējā tirdzniecības centra Galerija Centrs priekštecis Armijas Ekonomiskais veikals (AEV), ko dibināja armija karavīru dzīves uzlabošanai. Tikai pēc nepilniem desmit gadiem tas kļūst par visiem pieejamu tirdzniecības namu.

• 1936. gads. Uzsākta AEV pārbūve, tiek celts moderns piecu stāvu preču nams. Jaunceltnes pamatakmens likšanas svinībās piedalījās arī Latvijas valsts un ministru prezidents Kārlis Ulmanis.

• 1938. gads. Pabeigta pārbūve, un ilgu laiku AEV bija lielākais un modernākais veikals Baltijā.

• 1940. gads. Ar Latvijas tautas armijas likvidācijas komisijas lēmumu AEV tiek pārdēvēts par Rīgas Universālveikalu.

• 1944.-1994. gads. Padomju laikā izveidoja Rīgas Centrālo universālveikalu, ar tiem gadiem raksturīgo preču ierobežotību un deficītu.

• 1997. gads. Par universālveikala apsaimniekotāju un attīstītāju kļuva Linstow Center Management. Tiek veikti atjaunošanas darbi, kas noslēdzas 1998. gada maijā.

• 2006. gads. Pēc rekonstrukcijas tirdzniecības centrs iegūst nosaukumu Galerija Centrs, tā kopējā platība ir 32 000 kvadrātmetru, kas ir divas reizes vairāk nekā pirms pārbūves, divkāršota arī iznomājamā platība - 25 000 kvadrātmetru līdzšinējo 12 100 kvadrātmetru vietā.

• 2008. gads. Galerija Centrs saņēmis prestižās Starptautiskās tirdzniecības centru padomes (ICSC) European Shopping Centre Awards balvu. Balva ir apliecinājums Linstow Center Management kā vadošam starptautiskam nekustamo īpašumu attīstītājam un ir pierādījums Rīgai, ka ir veiksmīgi iespējams realizēt progresīvus, prasīgus no pilsētplānošanas viedokļa pilsētas atjaunošanas projektus.