Ukrainas kara 896. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:24]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:24 Ukraina Kurskas atomelektrostaciju nesagrābs, jo nav jēgas to darīt. Operācijas mērķis Krievijas Federācijas teritorijā ir pavisam cits. Šādu viedokli komentārā kanālam Kyiv 24 pauda militārais analītiķis un bijušais SBU virsnieks Ivans Stupaks.

21:59 Krievijā spīdzina vairāk nekā 95% Ukrainas karagūstekņu, kas ir kara noziegums, paziņojusi ANO Cilvēktiesību uzraudzības misijas Ukrainā vadītāja Daniela Bela.

"Viņi tiek spīdzināti pirmās nopratināšanas laikā. Viņi tiek sisti ar metāla nūjām un stekiem, viņiem tiek spēcīgi sisti ar elektrību. Viņus izģērbj. Tas ir briesmīgi. Tas ir vissliktākais, ko esmu redzējusi 20 gadu laikā, kopš ANO uzdevumā apmeklēju ieslodzītos. Spīdzināšana ir plaši izplatīta un strukturāla. 95% Ukrainas karagūstekņu tiek spīdzināti, un tas ir kara noziegums," pavēstīja Bela.

Viņa piebilda, ka informācija par Ukrainas karagūstekņiem, kuriem nav nodrošināta piekļuve, tiek iegūta interviju laikā, kad viņi atgriežas Ukrainā, veicot karagūstekņu apmaiņu.

Viņa arī norādīja, ka attieksme pret krievu karagūstekņiem Ukrainā atšķiras no tā, ar ko ukraiņu karagūstekņi saskaras Krievijā.

"Ukrainas varasiestādes mums nodrošina neierobežotu piekļuvi nometnēm un pagaidu cietumiem, kuros tiek turēti gūstekņi. Lai gan kopš iebrukuma ir bijušas dažas problēmas, pēdējo 1,5 gadu laikā mēs esam novērojuši ieslodzījuma apstākļus, kas atbilst kara humānajām tiesībām," sacīja Bella.

21:29 Notikumi Kurskas apgabalā var kļūt par indikatoru parasto krievu patiesajai attieksmei pret Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Tagad viņiem ir iespēja demonstrēt, cik pamatoti ir Krievijas opozicionāru izteikumi, ka cilvēki Krievijā neatbalsta karu. Par to savā telegrammā rakstīja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

20:37 Četri Ukrainas kaujinieki Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā sagūstīja vairāk nekā 40 Krievijas militārpersonas. Par to tiek ziņots militārajos ziņu avotos.

Ukrainas kanāli "Officer" un "Talk Sniper", publicē Kurskas apgabalā notverto krievu karavīru fotogrāfijas. UNIAN nevar apstiprināt uzņemtā materiāla autentiskumu, pagaidām nav saņemti oficiāli paziņojumi par šo lietu.

20:10 ASV nav mainījušas savu politiku, attiecībā uz atļauju Ukrainai izmantot amerikāņu ieročus, "lai cīnītos pret tūlītējiem draudiem, kas rodas pāri robežai".

Ar šādu paziņojumu trešdien, 7.augustā, žurnālistiem nācis klajā Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs saistībā ar notikumiem Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā, raksta Bloomberg.

Pēc viņa teiktā, amatpersonas "sazināsies ar Ukrainas kolēģiem, lai labāk izprastu situāciju".

18:41 Krievijas, Kurskas AES apsargājošo darbinieku vidū ir palikušas tikai sievietes, un stacijas vadībai nav plānu uzbrukuma gadījumā. Viens no atomelektrostacijas darbiniekiem par to pastāstīja medijam "Svarīgie stāsti", vēloties palikt anonīms.

Brīdinājumi par raķetēm ap atomelektrostaciju ir gandrīz nepārtraukti, un darbinieki nav saņēmuši norādījumus uzbrukuma gadījumā. Tāpat nav plānota evakuācija.

18:00. Ukrainā izsludināta obligāta evakuācija Sumu apgabalā, kas atrodas līdzās Krievijas Kurskas apgabalam, un plānots evakuēt aptuveni 6000 cilvēku no 23 apdzīvotām vietām, trešdien paziņoja Sumu apgabala militārās pārvaldes vadītājs Volodimirs Artjuhs.

17:20. Doņeckas apgabalā pēdējā diennaktī turpinās bērnu evakuācija no 28 apgabala apdzīvotām vietām, pēdējo 24 stundu laikā apkaimi pametušas 372 ģimenes ar 481 bērnu, raksta pravda.com.ua.

16:05. Ukrainā patlaban notiekošās krievu ofensīvas galvenajam spiedienam vajadzētu beigties pēc pusotra diviem mēnešiem, uzskata Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieks Kirillo Budanovs.

14:55. Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica Latvijā uzņēma asamblejas viceprezidenti un Augstākās Radas deputāti Olenu Homenko (Olena Khomenko). Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Ukrainas līdzšinējā sadarbība asamblejā un turpmāk izvirzāmie mērķi, lai Ukrainu un tās iedzīvotājus sasniegtu nepieciešamais atbalsts. “Mūsu sadarbība Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas ietvaros pēdējos gados ir bijusi intensīva un nozīmīga. Tā ir palīdzējusi efektīvi īstenot Latvijas un Ukrainas delegāciju mērķus,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. Ņemot vērā, ka pašlaik notiek gatavošanās komiteju sēdēm un asamblejas sesijai rudenī, ir būtiski izvirzīt skaidras prioritātes to darba kārtībai un sasniedzamajiem rezultātiem, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

13:50. Krievijā Maskavas tiesa piespriedusi sešarpus gadus cietumā militārajam blogerim un platformas "Telegram" kanāla "Moscow Calling" administratoram Andrejam Kuršinam, kas bija apsūdzēts par tā dēvēto viltus ziņu par Krievijas armiju izplatīšanu, vēsta izdevums "Mediazona". Blogerim četrus gadus arī aizliegts administrēt tīmekļa vietnes. Iemesls Kuršina kriminālvajāšanai bija divas publikācijas viņa kanālā - par dambja apšaudi Krivijrihā un par raķešu triecienu dzemdību namam Viļņanskā, Zaporižjas apgabalā. Kanālā Viļņanskas dzemdību nama apšaude bija nodēvēta par "Krievijas bruņoto spēku kara noziegumu".

12:43. Nigēra sarauj diplomātiskās attiecības ar Ukrainu, šādi sekojot kaimiņvalstij Mali, kas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kijivu pārrtraukšanu paziņoja dienu iepriekš, otrdien pavēstīja Nigēras huntas pārstāvis Abdurahmans Amadu.

Mali huntas lēmuma iemesls bijis Ukrainas valdības atbalsts Mali tuaregu nemierniekiem to cīņās ar Krievijas grupējuma "Vagner" algotņiem, kas Mali konfliktā karo valdības spēku pusē.

12:18. Aizvadītajā naktī Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 30 trieciendronus "Shahed", taču tos visus notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, trešdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni raidīti no Krasnodaras novada.

Tie notriekti virs Čerkasu, Harkivas, Hersonas, Hmeļņickas, Kijivas, Mikolajivas un Vinnicas apgabaliem.

11:02. Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs un vairāki Krievijas militārie blogeri brīdināja, ka Kurskas apgabala Sudžanskas un Koreņevskas rajonu pierobežas rajonos turpinās kaujas. Šī informācija ir pretrunā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas un Krievijas FSB ziņojumiem, kuros teikts, ka viņi atvairījuši reidus, vēsta pravda.com.ua. Zināms, ka 6,augusta publicētie kadri no ģeolokācijas parāda bojātu un pamestu bruņutehniku, kura, kā apgalvo krievu avoti, pieder Ukrainas karaspēkam, tomēr ISW nevar apstiprināt vai šī ir krievu, ukraiņu vai abu pušu tehnika.

10:42. Krievijas Drošības padomes sekretārs Šoigu savas vizītes laikā Teherānā stipri pārspīlējis par Krievijas bruņoto spēku sasniegumiem Ukrainā, paziņojot, ka kopš 2024.gada 14. jūnija armija ieņēmusi 420km2 Ukrainas teritorijas, vēsta Dialog.ua. ISW analītiķi pierādījuši, ka pēdējo reizi Putina armija izdarījusi spiedienu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem Toreckas apgabalā 18.jūnijā, iegūstot 290km2 lielu teritoriju, pēc kā okupanti vairs nav veikuši spēcīgas uzbrukuma operācijas. Šī nav pirmā reize, kad no Krievijas puses tiek pārspīlēti Krievijas bruņoto spēku panākumi kaujas laukā.

09:50. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 586 370 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1230 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8429 tankus, 16 323 bruņutransportierus, 16 451 lielgabalu un mīnmetēju, 1138 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 910 zenītartilērijas iekārtas, 365 lidmašīnas, 326 helikopterus, 13 212 bezpilota lidaparātus, 2421 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 22 226 automobiļus un autocisternas, kā arī 2759 specializētās tehnikas vienības.

08:54. Ukrainas armija naktī no 6. uz 7. augustu virs Mikolajivas apgabala notrieca 14 Krievijas bezpilota lidmašīnas "Shahed", ziņo pravda.com.ua.

07:10. Ukrainas vēstniece ASV Oksana Markarova Minesotas gubernatoru Timu Volzu, kurš būs viceprezidenta kandidāts no Demokrātu partijas, uzskata par "uzticamu mūsu valsts draugu", raksta pravda.com.ua.

Markarova sacīja, ka starp ASV gubernatoriem, kuri aktīvi atbalsta Ukrainu, "gubernators Volzs noteikti ir viens no šāda atbalsta līderiem un uzticams mūsu valsts draugs". Zināms, ka Tims Volzs bija viens no pirmajiem gubernatoriem, kas 2022.gadā lika lauzt visus valsts uzņēmumu līgumus ar Krieviju.

00:10. NATO preses dienests demonstrē video, kurā redzams, kā Ukrainas piloti trenējas uz iznīcinātājiem F-16, no kuriem pirmie jau darbojas Ukrainas debesīs, ziņo pravda.com.ua.