Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Fiskālās disciplīnas padome: Nodokļu samazināšana ir ļoti riskanta opcija

© Dmitrijs Suļžics/F64

Nākamajās nedēļās Ekonomikas ministrija (EM) kopā ar iesaistītajām pusēm vērtēs pretinflācijas plāna pasākumu iespējamo ietekmi uz tautsaimniecību.

Tajā ietverts priešlikums uz laiku samazināt akcīzes nodokli degvielai, kā arī vēlreiz atgriezties pie diskusijas par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu pārtikas produktiem un ēdināšanai.

Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka intervijā aģentūrai "Leta" sacīja, ka nodokļu samazināšana ir ļoti riskanta opcija, jo tā negarantē efektīvu inflācijas samazināšanos, toties garantē ievērojamu budžeta ieņēmumu samazināšanu.

Viņa atgādina, ka Piemēram, martā Polija ieviesa ambiciozu pret inflāciju vērstu programmu uz sešiem mēnešiem. Neskatoties uz to, jūnijā inflācija Polijā sasniedza 15,6% (februārī tā bija 8,5%). "Un tas ir lielajā Polijas ekonomikā, kurai ir savi resursi, ogles, kas ir vairāk autonoma un pašpietiekama. Latvijas iespējas ir vēl mazākas. Nodokļu samazināšana inflāciju nesamazinās," sacīja I. Šteinbuka

Fiskālās disciplīnas padome ir kritizējusi arī valdībā atbalstīto plānu kompensēt energoresursu cenu pieaugumu 50% apmērā visiem iedzīvotājiem, norādot, ka tas nav mērķēts atbalsts.

"Es to īsti nesauktu par kritiku, bet norādījumu, ka energoresursu pieauguma kompensācijas varēja būt vēl mērķētākas. Lai to izdarītu, ir nepieciešams ieguldīt lielu darbu, integrējot esošās informācijas sistēmas - Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldes iedzīvotāju reģistrus -, lai iegūtu pilnvērtīgu mājsaimniecību ienākumu novērtējumu. Šobrīd šāda novērtējuma nav. Valdība, sniedzot atbalstu, šobrīd orientējas uz indivīdiem, bet cilvēki pārsvarā dzīvo ģimenēs, un mājsaimniecību rocība krietni atšķiras no individuāliem ienākumiem. Ja ir ģimenes galva, kas ļoti laba pelna, bet ir vairāki bērni un nestrādājoša sieva mājās, ienākumi proporcionāli sadalās vai var būt otrādi - pensionārs dzīvo viens ar labu pensiju un atbalsts īsti viņam nav nepieciešams. Ja valsts rīcībā būtu adekvāta informācija par mājsaimniecību ienākumiem, atbalsta mehānismu varētu izveidot daudz mērķtiecīgāku. Šo darbu vajadzēja sākt laicīgi, jau Covid-19 akūtas krīzes laikā, kad valdībai bija jālemj par pabalstu mehānismu iedzīvotājiem. FDP jau iepriekš, arī citi eksperti, vairākkārt atkārtojām par nepieciešamību izveidot mērķētu atbalstu, bet diemžēl divu gadu laikā mājsaimniecības ienākumu datubāze nav tapusi. Visticamāk, no pabalstiem mēs tuvākajā laikā netiksim vaļā. Cerams, ka uz nākamā gada apkures sezonu attiecīga datubāze tiks izveidota," sacīja I. Šteinbuka.