Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas namu pārvaldnieks prasa naudu par neko

Rīgas pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) izraksta fantastiskus rēķinus kopā ar solījumiem pārbaudīt to pamatotību, ja nu kāds sāks sūdzēties.

āpēc vienam un tam pašam dzīvoklim komunālo maksājumu gala rēķins par novembri bija faktiski nemainīgs pagājušajā un aizpagājušajā gadā (attiecīgi 149,00 un 150,62 lati), bet šogad uzlēcis līdz 171,92 latiem? Lauvas tiesu rēķinā, protams, dod apkure. Tās tarifs skaitās ne pieaudzis, bet sarucis. Pieaugums nodrošināts, palielinot dzīvoklim it kā piegādātā siltā ūdens daudzumu no četriem kubikmetriem novembrī iepriekšējos gados līdz 13 kubikmetriem šogad. Kas tad notiek šajā dzīvoklī un visā mājā? Dzīvoklī esošais ūdens skaitītājs neko tādu neuzrāda, bet RNP rādītāja dati arī neinteresē. Neviens RNP darbinieks nav skaitītāju rādījumus fiziski pārbaudījis nu jau ilgāk nekā gadu. 13 kubikmetru radušies, RNP elektroniski nosūtītajiem skaitītāju datiem pieliekot paša RNP korekcijas. To rezultātā ne jau vienā mēnesī, bet 11 mēnešu laikā kopā it kā patērētais siltā ūdens daudzums dubultojies no 36 kubikmetriem 2012. gadā līdz 71 kubikmetram šogad un novembrī vēlreiz pēkšņi dubultojies jau pret šā gada vidējo līmeni.

Ja pieņem, ka kļūda ūdens uzskaitē bijusi iepriekš, tad kā RNP to nepamanīja daudzu gadu garumā? Ja notic, ka ūdens patēriņš reāli pieaudzis, tad kāpēc? Vai konkrētajā dzīvoklī iemitinājusies nelegālo migrantu kolonija? Vai tur ierīkota ķīmisko vielu rūpnīciņa, kuras darbināšanai vajag daudz ūdens? Vai varbūt ūdens šļācas no kāda maģistrālā vada un tūlīt būs izskalojis ēkas pamatus? Šādi varianti apdraud ēkas tālāko pastāvēšanu. Atliktu atviegloti nopūsties, vienojoties par to, ka draudi ēkai ir tikpat fiktīvi kā RNP rēķinos ierakstītie cipari.

«Klauvējiet, un jums taps atvērts,» poētiski atbild RNP valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe. Proti, dodieties uz attiecīgo RNP apsaimniekošanas iecirkni un sūdzieties! Namu pārvalžu darbinieki tad noteikti pētīšot, kā tāda situācija radusies un kā to novērst. E. Straupes teiktajam iespējams noticēt, ka patiešām pētīs sūdzību iesniedzēju kašķīguma pakāpi un maksāt(ne)spēju.