Lielo pilsētu asociācija: Rēzeknes domes atlaišanas gadījumā tiks sodīti pašvaldības iedzīvotāji

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) kritiski vērtē likumprojekta par Rēzeknes domes atlaišanas pieņemšanas nepieciešamību un tā pamatojumu, par ko ceturtdien, 23.maijā, lems Saeima, LLPA objektīvi secinot, ka dome ir lemtspējīga, kā arī pašvaldībā tiek nodrošināti visi nepieciešamie pašvaldības pakalpojumi.

Tāpat LLPA uzskata, ka pagaidu administrācijas iecelšana, kura varēs darboties ilgāk par gadu, pārkāpj pašvaldību iedzīvotāju demokrātiskās tiesības uz pašnoteikšanos.

"Pašvaldības domes atlaišana nedrīkst būt pašmērķis un tā ir pieļaujama tikai ārkārtas situācijā, kas noteikti nav Rēzeknes domes gadījums, kad visi iespējami pārkāpumi ir tikuši novērsti. Tā ir satraucoša tendence, ka valsts liedz iespēju pašvaldību iedzīvotājiem demokrātiskā veidā lemt par to, kas pārstāvēs viņu intereses un īstenos vīziju par vietvaras ilgtermiņa attīstību. Uzticēt pašvaldības vadīšanu ierēdņiem, kas, iespējams, nepārzina attiecīgās pašvaldības specifiskos izaicinājumus, ir kļūdains solis, kas apdraud gan demokrātiskos principus, gan attiecīgā reģiona attīstību," norāda LLPA izpilddirektors Normunds Audzišs.

LLPA, ja tomēr Saeima nolems par Rēzeknes domes atlaišanu, mudina rīkot ārkārtas pašvaldības vēlēšanas, lai nodrošinātu pašvaldību iedzīvotāju tiesības lemt par savas dzīves vietas attīstību. Attiecīgi, ņemot vērā, ka nākamās pašvaldību vēlēšanas notikts pēc gada, 2025.gada vasarā, LLPA rosina jaunajai domei piešķirt ilgāku darbības termiņu, līdzīgi kā tas bija ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā 2020.gadā.

LLPA kritiski vērtē likumprojektā paredzēto pagaidu administrācijas iecelšanu, ņemot vērā, ka pašvaldības iedzīvotāji par tās sastāvu nav balsojuši, izvērtējot šo pārstāvju atbilstību amatam un izpratni par pašvaldībai raksturīgajiem izaicinājumiem pašvaldības pakalpojumu sniegšanā un ekonomiskās attīstības nodrošināšanā.

Nākamās pašvaldību vēlēšanas noritēs gada 2025.gada vasarā. LLPA ieskatā pagaidu administrācijas iecelšana nozīmē, ka šo laiku pašvaldību vadīs ierēdņi, kuru galvenā motivācija nav pašvaldības izaugsme, līdz ar to tiks zaudēts tik vērtīgais laiks un resursi, kas nepieciešami, lai veicinātu attīstību un izaugsmi Latgales reģionā.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas valstspilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 10 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, kā arī Valmieras, Jēkabpils un Ogres novada pašvaldības.