Tipiskajās ledus sastrēgumu vietās uz upēm plāno kaisīt kūdru

Tradicionālajās ledus sastrēguma vietās uz upēm šajā pavasarī iecerēts kaisīt kūdru, lai panāktu straujāku sniega un ledus izkušanu, aģentūrai BNS sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis.

Viņš jau ticies ar Jēkabpils un Līvānu novada pašvaldības pārstāvjiem un civilās aizsardzības speciālistiem, lai pārrunātu gatavību iespējamiem paliem.

Pencis teica, ka kūdras kaisīšanai ir sagatavota lidmašīna AN-2. No padomju laikiem uzieta īpaša iekārta vielu izkaisīšanai no gaisa. “Tas ir armijnieku radošais darbs,” Pencis uzteica NBS pārstāvjus, kas atraduši un saremontējuši iekārtu. Pērn mēģināts kūdru kaisīt no helikoptera, taču tas nav izdevies, jo gaisa plūsma kūdru aizpūtusi prom.

Kūdra pievelk saules starus un straujāk izkausē sniegu un ledu pat vairāku centimetru biezumā dienas laikā, paskaidroja VUGD vadītājs.

“Ja vien būs piemērots saulains laiks un nauda, varam to sākt pēc 15.marta,” sacīja Pencis.

Eksperts pauda, ka kūdra nelielā slānī būtu jāizkaisa Pļaviņās, Jēkabpilī un Carnikavā, kur iedzīvotājus tradicionāli apdraud plūdi, upēs veidojoties ledus sastrēgumiem.

Taču šis pasākums vēl jāsaskaņo ar vides aktīvistiem, kā arī jāatrisina jautājums, kurš par to maksās, jo tas būtu preventīvs pasākums, nevis glābšanas darbi. Stundas lidojums ar AN-2 izmaksā 177 latus, savukārt viens kubikmetrs kūdras – četrus latus.

Pencis pagaidām vēl nevarēja pateikt, vai šajā pavasarī vajadzēs spridzināt ledu, jo tas atkarīgs no laika apstākļiem - cik strauji iestāsies pavasaris.

Svarīgākais