Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Baltijas premjeri vienojas turpināt Visaginas AES ekonomiskās pamatotības izvērtēšanu

Baltijas valstu premjerministri šodien neformālajā Baltijas ministru padomes sanāksmē vienojās, ka ir nepieciešams turpināt izvērtēt Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta ekonomisko pamatotību.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc sanāksmes sacīja, ka Lietuvas puse ir informējusi par ekspertu darba grupas ekspertu secinājumiem un premjeri vienojušies, ka ir jāturpina darbs pie projekta ekonomiskās pamatotības un šie rezultāti būs būtiski projekta turpmākajā virzībā. Tāpat arī jāturpina darbs pie tiem problemātiskajiem jautājumiem, kas identificēti jau iepriekšējās ekspertu sanāksmēs pagājušajā gadā.

Lietuvas valdības vadītājs Aļģirds Butkevičs informēja, ka eksperti ir izdarījuši piecus secinājumus, taču tos konkrēti neminēja, vien norādot, ka Lietuvas valdība tos ir akceptējusi. Viņš pauda cerību, ka eksperti ar gala ziņojumu varēs iepazīstināt līdz šā gada 1.jūlijam. Viņš uzsvēra, ka projekta ekonomiskais pamatojums ir ļoti apjomīgs dokuments un patlaban viss ir ekspertu rokās.

"Speciālisti un eksperti vērtēs piedāvātos izvērtējumus. Tad būs iespējams ieteikt politiķiem, kādu lēmumu pieņemt," norādīja Lietuvas premjers.

Butkevičs iepriekš izteicies, ka galīgais lēmums par Visaginas AES varētu tikt pieņemts pirms noteiktā laika, kas ir 1.oktobris. Lietuva arī rosinājusi izveidot Baltijas valstu kopuzņēmumu, kam būtu jāpieņem galīgais lēmums, vai celt jaunu Visaginas AES, iepriekš veicot nepieciešamos aprēķinus un analīzi.

Iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus vadītās valdības izstrādātais projekts paredz, ka jaunu atomelektrostaciju ar 1350 megavatu jaudu Baltijas valstu energokompānijas kopā ar Japānas kompāniju "Hitachi" uzceltu līdz 2020.-2021.gadam.

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām, piedalījās 52,58% vēlētāju. Projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.