CVK nav viennozīmīgas atbildes, vai jāpublisko parakstu vākšanā piedalījušos vārdi

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) pagaidām nav viennozīmīgas atbildes, vai tai būtu jāpublisko to cilvēku vārdi, kas ir piedalījušies parakstu vākšanā par otru valsts valodu.

Parasti informācija par cilvēkiem, kas piedalījušies parakstu vākšanā, nav publiski pieejama.

Ja šāds pieprasījums no Saeimas tiks saņemts, komisija vērtēs, vai tās pienākums ir apstiprināt vai noliegt, ka kāds no deputātiem ir piedalījies parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai par oficiālu divvalodību Latvijā, norādīja CVK.

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība (NA) lūgusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju vērtēt 11.Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova rīcību, jo viņš piedalījies parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

NA pamato, ka Kabanovs ir pārkāpis deputāta zvērestu, kurā teikts, ka tautas kalps apņemas "būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu".

Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim deputātam var izteikt mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā, izteikt rakstveida brīdinājumu vai arī izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Tomēr iepriekš Saeimas komisijā radās diskusijas, kā gūt apliecinājumu, ka deputāts piedalījies parakstu vākšanā, ja viņš atteiksies uzrādīt pasi, kurā iespiests zīmogs. Komisijā izskanēja priekšlikums lūgt šādu informāciju CVK.

Svarīgākais