KNAB aiztur "Citadeles" amatpersonu par 50 tūkstošu eiro kukuļa pieprasīšanu [papildināta]

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis valstij daļēji piederošas kredītiestādes amatpersonu par 50 tūkstošu eiro (35,1 tūkstoša latu) kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu no kāda komersanta.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce aģentūrai BNS apstiprināja, ka aizturētais ir bankas "Citadele" darbinieks.

Pēc Karlsbergas sniegtās informācijas, KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka attiecīgās kredītiestādes par korporatīvo klientu apkalpošanu atbildīgā amatpersona laikā no 2011.gada 28.jūnija līdz 19.augustam veica pretlikumīgas darbības, proti, pieprasīja prettiesisku labumu 50 tūkstošu eiro apmērā par komersanta pārstāvēto lielu ražojošo uzņēmumu kredītlīgumos iekļautās komisijas maksas samazināšanu un labvēlīgu turpmākās sadarbības nosacījumu nodrošināšanu no bankas puses.

"Par prettiesiskā labuma pieprasīšanu komersants informēja KNAB. Sadarbojoties ar uzņēmēju, KNAB veica nepieciešamās operatīvās un procesuālās darbības, lai atklātu kukuļņemšanas faktu un pēc kukuļa daļas ‒ 17 500 latu ‒ pieņemšanas aizturēja kredītiestādes amatpersonu," pastāstīja Karlsberga un piebilda, ka, uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs 2011.gada 21.augustā kredītiestādes amatpersonu atzina par aizdomās turēto.

Aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus bankās.

Lai novērstu banku amatpersonu prettiesisku rīcību, KNAB aicina kredītiestādes pastiprināt pretkorupcijas un iekšējās kontroles pasākumus, piebilda Karlsberga.

Pūce aģentūrai BNS pastāstīja - lai arī aizturētā persona bankā "Citadele" ieņēma nodaļas vadītāja vietnieka amatu, šī persona vairāk uzskatāma par galveno speciālistu, nevis vadošu amatpersonu. Minētais darbinieks no bankas esot atlaists.

Viņš teica, ka šāds gadījums, kad par kukuļa pieprasīšanu tiek aizturēts bankas darbinieks, ir ārkārtējs, un pauda gandarījumu par KNAB sekmīgo darbu.

Vienlaikus Pūce arī atzina, ka bankai "Citadele" šāds gadījums ir slikta ziņa un norāda uz trūkumiem tās kontroles sistēmā. "Tas zināmā mērā ir sitiens bankas tēlam, bet nevajag arī pārspīlēt," sacīja Pūce un piebilda, ka banka "Citadele" ir liela banka ar vairāk nekā tūkstoš darbiniekiem, kur katru izkontrolēt ir grūti.

Savukārt bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons aģentūrai BNS uzsvēra, ka bankā visi lēmumi tiek pieņemti koleģiāli un neviens bankas darbinieks nevar pieņemt lēmumus vienpersoniski. "Uzņēmumu apkalpošanas jomā tos pieņem kredītkomiteja un bankas valde. Tāpēc esam ļoti sarūgtināti par bijušā bankas darbinieka negodprātīgo un pretlikumīgo rīcību un asi to nosodām. Mēs esam ļoti pateicīgi klientam par KNAB informēšanu un esam pateicīgi KNAB par aktīvo darbību. Cilvēks, kas apgalvo, ka par kukuli sakārtos bankas lēmumu, klaji melo, mēģina apkrāpt klientu un negodīgā ceļā mēģina pārdot tukšu gaisu. Tāpēc banka "Citadele" aicina ikvienu, ja rodas aizdomas par kādu iespējamu nelikumīgu vai negodprātīgu darbību, nekavējoties par to ziņot bankas vadībai un tiesībsargājošajām institūcijām," viņš sacīja.

Bankā arī pavēstīja, ka uzreiz pēc aizturēšanas minētais darbinieks iesniedzis atlūgumu un patlaban bankā vairs nestrādā.

"Lai arī mums ir apstiprināts ētikas kodekss un darbojas Ētikas un disciplinārlietu komiteja, diemžēl neviens uzņēmums nav pasargāts no kāda atsevišķa darbinieka negodprātīgas rīcības un savtīgām interesēm, kas var pēkšņi izpausties praktiskā darbībā arī uzņēmumos, kuros ir ļoti stingras drošības procedūras un lēmumu pieņemšanas kārtība, kā šajā gadījumā bankā "Citadele"," sacīja Jākobsons.

Viņš arī atzīmēja, ka bankas rīcībā nav informācijas, ka vēl jebkad kādam klientam būtu prasīts kukulis. "Šis ir vienīgais šāda veida starpgadījums bankas "Citadele" praksē," teica bankas vadītājs.

Jākobsons arī piebilda, ka banka "Citadele" turpinās sadarboties ar KNAB, lai veicinātu lietas izmeklēšanu, kā arī noskaidrotu un analizētu plašāku informāciju par lietas apstākļiem, ko izmantos turpmāko pretkorupcijas preventīvo pasākumu īstenošanai. "Īpaši augstu vērtējam ciešu sadarbību ar klientiem un aicinām klientus jebkuru aizdomīgu situāciju gadījumos nekavējoties par to informēt bankas vadību," viņš sacīja.

Latvijā valstij daļēji pieder banka "Citadele", kā arī "Parex banka". Savukārt vienīgā īpašniece valsts ir "Latvijas Hipotēku un zemes bankā".

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.