Ukrainas kara 923. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:05. 4. septembra vakarā Krievijas armija Doņeckas apgabalā apšaudīja Konstantinovku, nogalinot vienu cilvēku un ievainojot četrus, ziņo pravda.com.ua.

21:05. Pēc masveida Krievijas raķešu uzbrukuma Poltavai 3.septembrī 65 cilvēki ir smagā stāvoklī, 146 ir vidējā stāvoklī, 87 ir vieglā stāvoklī, ziņo pravda.com.ua.

20:25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka visi Kurskas operācijas definētie mērķi tiek īstenoti, raksta pravda.com.ua.

19:20. Izpletņlēcēji veiksmīgā operācijā sagūstīja 9 krievu okupantus, raksta pravda.com.ua.

17:56 Vācijas kanclers Olafs Šolcs apstiprināja, ka Vācija ir papildu pasūtījusi 17 dažādu konfigurāciju IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmas, ko plānots nodot Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

17:28 Reaģējot uz to, ka Krievijas karaspēks dod triecienus civilajiem objektiem Ukrainā, uz Lietuvas Ārlietu ministriju trešdien tika izsaukts Krievijas vēstniecības Lietuvā pārstāvis, kuram tika izteikts stingrs protests, informē Lietuvas Ārlietu ministrija.

Pārstāvim tika paziņots, ka raķešu un bumbu triecieni izglītības iestādēm, slimnīcām un civiliedzīvotāju mājām liecina par Krievijas izmisumu, pilnīgu necieņu pret cilvēku dzīvībām un jebkādu kara noteikumu neievērošanu.

Lietuvas Ārlietu ministrija Krievijas vēstniecības pārstāvim arī atgādināja, ka juridiskā atbildība gaida ne tikai Krievijas kara noziegumu tiešos izpildītājus, bet arī tos, kas ir atbildīgi par Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu plānošanu un īstenošanu.

"Lietuva kopā ar starptautisko sabiedrību vēlreiz aicina Krieviju nekavējoties pārtraukt noziedzīgo nežēlīgo agresiju un uzsver, ka darīs visu iespējamo, lai vēl vairāk pastiprinātu atbalstu Ukrainas aizsardzībai," norādīja ministrija.

16:51 Vācija plānojusi Ukrainai nodot 12 IRIS-T SLM (vidēja darbības rādiusa) pretgaisa raķešu sistēmas. Dažas no tām jau ir piegādātas

16:06 Volodomirs Zelenskis, komentējot izmaiņas valdībā, sacīja, ka Ministru kabinetam ir nepieciešama "jauna enerģija". Viņš atzina, ka nevar prognozēt, ko ministri darīs pēc atlaišanas.

15:27 Ukraina ir veiksmīgi pabeigusi savu saistību restrukturizāciju, kā rezultātā valsts un valdības garantētais parāds ir samazinājies par 9 miljardiem dolāru.

14:03 Glābēji pabeiguši glābšanas darbus, lai likvidētu sekas no rīta Krievijas raķešu trieciena Ļvovai, kurā gāja bojā 7 cilvēki, tostarp 2 bērni vecumā no 7 un 14 gadiem, bet vēl 53 tika ievainoti. 5. septembris pilsētā tika pasludināts par sēru dienu.

12:49. Krievijas uzbrukumā Ļvivai cietis vietējais arhitektūras piemineklis. Uzbrukumā bojāts Ļvivas sporta medicīnas un rehabilitācijas centrs. Centrs atrodas Ļvivas uzņēmējas Jozefas Franzas villā. Ēka tika celta 1893. gadā un ir vairāk nekā 130 gadus veca, raksta pravda.com.ua.

12:00. Ukrainā ieradies Īrijas premjers Saimons Heriss, lai tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Plānots, ka tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunās Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā, Eiropas Savienības sniegto atbalstu un iespēju Ukrainai iestāties blokā, raksta pravda.com.ua.

10:59. Naktī uz trešdienu Krievi uz Ukrainu raidījuši divas hiperskaņas raķetes, 11 dažāda tipa spārnotās raķetes un 29 uzbrukuma lidrobotus "Shahed", paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki.

Ukraiņu zenītartilēristiem izdevies notriekt 29 no 42 gaisa mērķiem - septiņas spārnotās raķetes un 22 lidrobotus. Seši no lidrobotiem nokrituši paši, bet viens ielidojis Baltkrievijā.

10:13. Jaunākā informācija liecina, ka krievu raķešu triecienā Ļvivas dzīvojamajiem kvartāliem Ukrainas rietumos trešdien nogalināti vismaz septiņi cilvēki, bet 38 guvuši ievainojumus, paziņojis pilsētas mērs Andrijs Sadovijs.

09:24. Krievu raķešu triecienā Ļvivai Ukrainas rietumos trešdien nogalināti trīs cilvēki, bet 35 guvuši ievainojumus, paziņojis Ļvivas apgabala administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

Starp bojāgājušajiem ir kāds vīrietis, viņa sieva un 14 gadus vecā meita. Starp ievainotajiem ir pieci bērni.

08:35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 620 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1390 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8618 tankus, 16 848 bruņutransportierus, 17 694 lielgabalus un mīnmetējus, 1177 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 940 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 616 bezpilota lidaparātus, 2580 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 007 automobiļus un autocisternas, kā arī 3014 specializētās tehnikas vienības.

07:09. Ukrainā ir gaidāma valdības maiņa pēc tam, kad vairāki ministri iesniedza atlūgumus, kas tiks izskatīti nākamajā parlamenta sesijā, otrdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Augstākās radas (parlamenta) spīkers Ruslans Stefančuks.

Par atkāpšanos no amata paziņoja stratēģiskās rūpniecības nozaru ministrs Oleksandrs Kamišins, tieslietu ministrs Deniss Maļuska un ekoloģijas un dabas resursu ministrs Ruslans Strilecs. Savu amatu grib atstāt arī Valsts īpašuma fonda vadītājs Vitālijs Kovaļs.

00:10 Sauszemes spēki veic izmeklēšanu par uzbrukumu vienai no Poltavas militārajām izglītības iestādēm, kuru 3.septembrī trāpīja Krievijas armijas raķetes.

Svarīgākais