Līču atgriešanās politikā pagaidām nesekmīga

Savulaik Borisa Berezovska vizītes sakarā nedaudz skandalozu slavu ieguvušie Ilona un Roberts Līči pēc vairāku gadu klusēšanas mēģinājuši atkal pietuvoties Latvijas politiskajai elitei. I. Līce nesekmīgi kandidēja 10. Saeimas vēlēšanās, turklāt Neatkarīgās rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka viens vai abi no ģimenes izteikuši gatavību tagad ieņemt amatu kādā uzņēmuma valdē vai padomē.

Uz Latvijas politiskās skatuves Līču ģimene parādījās tikai ap 2002. gadu, kad Ilona koordinēja ZZS vēlēšanu kampaņu 8. Saeimas vēlēšanās, savukārt viņas vīrs ieguva amatu uzņēmumā Gaisa satiksmes pārvalde (GSP).

Pirms tam politiskajā laukā ne viens, ne otrs aktīvi nedarbojās, tomēr zināmu publicitāti jau bija guvuši. Īpaši Ilona, kura bijusi rakstnieka un gleznotāja Anatola Imermaņa mūza. Abi iepazinušies 90. gadu sākumā, kad tolaik vēl ļoti jaunā meitene strādājusi Jūrmalas poliklīnikā. Sirmais rakstnieks viņā saskatījis milzīgu iedvesmas avotu un, gan sauktu citā vārdā, visai daiļskanīgi un pat nedaudz pikanti aprakstījis vienā no saviem pēdējiem darbiem. Pirms aiziešanas mūžībā A. Imermanis novēlējis viņai savu ekskluzīvo dzīvokli Pērnavas ielā.

Par Roberta gaitām pirms 2000. gada informācija ir krietni vien skopāka. Zināms vien tas, ka, sākoties Atmodai, viņš ilgi nav atkāpies no jaunības gadu prokomunistiskajiem uzskatiem, strādājot komjaunatnes darbā Daugavpils pusē un vēlāk pat izsakot lūgumu uzņemt viņu kompartijas rindās tad, kad šīs organizācijas gals jau bija acīm redzams.

Jaunās tūkstošgades pašā sākumā Līču ģimene, visticamāk, ļoti turīga nebija. Par to liecina publiskajā telpā joprojām atrodamais namu apsaimniekošanas uzņēmuma Valdemārs 2001. gada oktobrī izteiktais brīdinājums par apmēram 250 latu uzkrājušos parādu par sniegtajiem pakalpojumiem, pat piedraudot uzsākt izlikšanas procedūru. Tomēr jau pēc pāris gadiem notiek strauja situācijas maiņa – Ilona, jau būdama ārzonas kompānijas Swallow Worldwide līdzīpašniece, nopērk Latgalē gandrīz 5000 hektāru zemes, samaksājot par to vairākus miljonus, turklāt lauvas tiesu no tiem esot ieguldījis nekad vārdā nenosaukts biznesa partneris. Jau tolaik kuluāros klīda runas, ka aiz noslēpumainā partnera varētu slēpties krievu uzņēmējs Boriss Berezovskis.

Arī Roberta turība laikā līdz 2005. gadam strauji vairojusies, jo savā amatpersonas deklarācijā par šo gadu viņš norādījis gandrīz 200 000 lielu naudas uzkrājumu, turklāt viņa aizdotās summas arī ir vairāku simtu tūkstošu latu lielas. Abu laulāto mantiskie darījumi ik pa brīdim nonākuši uzmanības lokā, KNAB pat uzsāka pārbaudi, vai viņu tēriņi atbilst ienākumiem.

Šīs desmitgades vidū Ilona stabili uznāca uz politiskās skatuves, būdama gan premjera Induļa Emša padomniece preses jautājumos, gan iekšlietu ministra Ērika Jēkabsona biroja vadītāja. Šajā laikā notika nu jau slavenās B. Berezovska vizītes Latvijā, kuras esot noorganizējis tieši Ilonas dzīvesbiedrs. KNAB tikai nupat izbeidza uzsāktos kriminālprocesus šo notikumu sakarā, kuros tika vētītas gan tolaik pazīstamās politiķes Ingrīdas Ūdres it kā saņemtās dāvanas, gan Ē. Jēkabsona neformālie kontakti ar B. Berezovski. Viņas vīrs, kā jau minēts, šajā laikā ieņēma amatu GSP, kuru vēlāk, pēc amata zaudēšanas Iekšlietu ministrijā, mantoja viņa sieva. Neilgu laiku aktuāls bija jautājums par Ilonai savulaik izsniegto augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam, tomēr nekādus apstiprinājumus tam, ka viņas krievu draugiem būtu pastāstīts kas slēpjams, neviens neguva.

10. Saeimas vēlēšanās Ilona ar 18. numuru startēja no ZZS saraksta Rīgā, tomēr vēlētāju uzticību neieguva. Tomēr Neatkarīgās neoficiālie avoti apliecināja, ka jau pēc rudens politiskajām batālijām esot notikuši mēģinājumi kādam no Līču ģimenes aizrunāt vietu kādā ar satiksmes nozari saistīta valsts uzņēmuma vadībā. Tomēr arī šie centieni acīmredzot nav beigušies sekmīgi. Pašlaik oficiālas ZZS amatpersonas noliedz šādu iespēju arī nākotnē. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka personu izvirzīšana amatiem esot vienīgi atbildīgā ministra kompetence, savukārt satiksmes ministra Ulda Auguļa preses sekretāre Ināra Pomere darīja zināmu, ka vismaz šobrīd Līču ģimenes pārstāvju varbūtēja iecelšana kādos amatos pat netiek izskatīta.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais