Premjers lūdz vērtēt KNAB vadītāja rīcības tiesiskumu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") vērsies pie atbildīgās starpinstitūciju darba grupas ar aicinājumu izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīcības tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem.

Par to šodien pēc tikšanās ar KNAB vadību žurnālistus informēja premjers.

Dombrovskis skaidroja, ka līdz šim kopumā viņš saņēmis 13 individuālas un kolektīvas sūdzības par Vilnīša rīcību un šo informāciju tagad nodod izvērtēšanai starpinstitūciju darba grupai, kuras darbības mandāts arī ir pagarināts līdz nākamā gada 10.janvārim.

Dombrovskis gan atturējās komentēt iespējamu KNAB vadītāja nomaiņu, uzsverot, ka patlaban materiāli nodoti izvērtēšanai komisijai un pēc tās atzinuma sniegšanas varēs runāt par tālākajām darbībām.

Vērtējot esošo situāciju KNAB, kas ietver gan biroja vadītāja izstrādātos pretrunīgos KNAB reorganizācijas plānus, gan biroja vadības un darbinieku konfliktus ar Vilnīti, Ministru prezidents uzsvēra, ka šādos apstākļos tiek nepieļaujami negatīvi ietekmēta KNAB reputācija un palielināti korupcijas apkarošanas riski. Lai apturētu situācijas eskalāciju un rastu risinājumus turpmākai KNAB darbībai, Dombrovskis iesniedzis rezolūciju Vilnītim un parakstījis rīkojumu par grozījumiem starpinstitūciju komisijas sastāvā un uzdevumos KNAB situācijas vērtēšanai.

Vilnītim ar rezolūciju tiek uzdots līdz 6.decembrim sagatavot priekšlikumus KNAB struktūras jauna modeļa izstrādei un iesniegt tos Ministru prezidentam, pirms tam izskatot tos biroja padomē un saskaņojot ar jauno starpinstitūciju komisiju.

Lai saskaņā ar Nacionālās drošības padomes 2010.gada 19.jūnija sēdes lēmumu izvērtētu KNAB struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai attiecībā uz veidojamo reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, kā arī lai izstrādātu priekšlikumus par biroja struktūras jauno modeli un izvērtētu biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem, Dombrovskis ar rīkojumu apstiprinājis jaunu komisijas sastāvu, kurā Jura Dalbiņa un Dzintara Jaundžeikara vietā atbilstoši ieņemamajiem amatiem Saeimā strādās Gundars Daudze un Ainārs Latkovskis. Komisijai līdz 2011.gada 10.janvārim Ministru prezidentam jāiesniedz iepriekš minēto jautājumu vērtējumi un priekšlikumi situācijas risināšanai.

Sarunas gaitā Dombrovskis norādīja, ka no KNAB darbiniekiem saņēmis 13 vēstules, kurās izteikta neapmierinātība ar Vilnīša vadības stilu un rīcību. To vidū ir arī KNAB darbinieku kolektīvā vēstule, kurā vairākums biroja darbinieku izsaka neuzticību biroja priekšniekam. Ministru prezidents uzskata, ka šāda situācija KNAB ir nepieļaujama un atbildība par tās eskalāciju pirmkārt jāuzņemas biroja vadītājam un viņa vietniekiem.

Vilnītis pēc tikšanās ar Dombrovski žurnālistiem norādīja, ka tās ir darbinieku tiesības rakstīt sūdzības un attiecīgi darba grupai tās ir jāizskata. Vaicāts, vai joprojām pastāv uz to, ka pats no amata neatkāpsies, Vilnītis atzina: "Es neredzu pamata atkāpties no amata." Viņš apšaubīja KNAB darbinieku sūtīto vēstuļu autentiskumu tādā mērā, ka, viņaprāt, ne visi darbinieki, kuri tās parakstījuši, vispār zina, par ko ir vēstule. Vilnītis ieteica žurnālistiem pašiem pavaicāt šiem darbiniekiem, vai viņi nav ietekmēti.

Vilnīša vietniece Juta Strīķe savukārt žurnālistiem norādīja, ka KNAB strādā gan juristi, gan ekonomisti, kas ir cilvēki, kuri domā un lasa visus dokumentus. "Ir neiespējami, ka kāds nezinātu, ko viņš paraksta," pārliecināta ir Strīķe.

Gan Strīķe, gan otrs Vilnīša vietnieks Alvis Vilks atzina - ja Vilnītis paliks savā amatā, viņi neredz iespēju palikt strādāt KNAB. "Es nepalikšu, ja paliks Vilnītis. No mantas puses kompromisi vairs nav iespējami, jo konflikts birojā notiek jau pusotru gadu," teica Vilks. Arī Strīķe atzina, ka "grūti iztēloties, ka mēs varētu draudzīgi kopā pildīt pienākumus". Ja Vilnītis paliks, citas iespējas nebūšot kā aiziet no darba birojā, apliecināja Strīķe.

Tikmēr Vilnītis sarunā ar žurnālistiem norādīja, ka "man nav jābauda neviena uzticība, jo man jārīkojas saskaņā ar likumu". Ja komisijas secinājumi būs tādi, ka Vilnītis neatbilst amatam, tad par to attiecīgi būs jālemj Saeimai. Ja tā lems, ka viņš atbrīvojams no amata, tad arī Vilnītis būšot gatavs darīt ko citu, bet līdz tam laikam viņš ir apņēmības pilns turpināt strādāt.

Vilnītis arī atzina, ka "esmu varbūt pārāk daudz uzticējies saviem vietniekiem un atsevišķu nodaļu priekšniekiem, jo manas domas pietiekami objektīvi līdz darbiniekiem nav nonākušas".

Vilnītis uzsvēra, ka drīzumā sabiedrība uzzinās, ka KNAB turpina strādāt un ar rezultātiem, tostarp reģionos. Viņš arī apliecināja, ka turpinās savu iesākto darbu, uzskatot, ka KNAB jādarbojas visos reģionos un šim biroja darbam jābūt sistemātiskam.

KNAB priekšnieks arī atzinās, ka nekad neesot nevienam uzsvēris, ka viņš ir ideāls, bet Vilnītis atbildot par saviem lēmumiem.

Strīķe pēc tikšanās apliecināja, ka šodien premjera pieņemtie lēmumi ir tikai konfliktsituācijas risinājuma starpposms. Nedz Strīķe, nedz Vilks nevēlējās prognozēt, kā noslēgsies šis konflikts jeb kurš - Vilnītis vai viņi abi - paliks birojā. Skaidrs ir viens, ja Vilnītis paliks amatā, abi vietnieki pametīs darbu KNAB.

Kā ziņots, Dombrovskis šodien tikās ar Vilnīti un viņa vietniekiem Jutu Strīķi un Alvi Vilku.

Pie Dombrovska ar vēstuli vērsusies KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība, lūdzot izvērtēt faktisko situāciju birojā, jo, arodbiedrības ieskatā, apdraudēta turpmāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteikto funkciju izpilde.

Vēstuli premjeram parakstījuši trīs valdes locekļi un arodbiedrības priekšsēdētāja.

KNAB darbinieku vēstulē, kura nonākusi aģentūras LETA rīcībā, pausta vēlme informēt Ministru prezidentu par situāciju KNAB apstākļos, kad tiek plānota biroja turpmāka reorganizācija un vienlaikus notiek "sistēmiska biroja priekšnieka vēršanās pret lielāko daļu biroja darbinieku, kuri godprātīgi pilda savus amata pienākumus", nodrošinot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteikto funkciju pienācīgu izpildi.

Ņemot vērā Strīķes un Vilka publiski pausto viedokli par faktisko situāciju birojā, arodbiedrība pievienojas abu priekšnieka vietnieku viedoklim un uzskata, ka ir apdraudēta turpmāka biroja likumīga darbība un nav pieļaujama ilgstoša klusēšana par darbībām, kas norisinās birojā laikā, kad to vada Vilnītis.

Svarīgākais