13 partijas iziet finiša taisnē

45,9 gadus vecs latviešu tautības rīdzinieks ar augstāko izglītību – tāds izskatās "vidējais aritmētiskais" kandidāts, kurš pieteikts 10. Saeimas vēlēšanām.

Vakar Centrālā vēlēšanu komisija reģistrējusi pēdējos partiju sarakstus, kas pieteikti rudenī gaidāmajām vēlēšanām. Tādējādi šogad priekšvēlēšanu cīņā iesaistīsies velna ducis jeb 13 politiskās organizācijas, kas ir par 32% mazāk nekā 9. Saeimas vēlēšanām.

Apliecinot šajās vēlēšanās tik populāro partiju konsolidāciju, no 13 kandidātu sarakstiem septiņus iesniegušas politisko partiju apvienības, sešus – atsevišķas partijas.

Pretēji pašu politiķu postulētajam, ka apvienību veidošanas iemesls ir vēlme sakārtot Latvijas politisko vidi, partiju savstarpējai draudzībai ir visnotaļ pragmatisks iemesls. Apvienību veidošana skaidrojama ar izmaiņām vēlēšanu norisē, proti, vienu un to pašu deputāta kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Tādējādi šogad partijām nācās meklēt veidu, lai katrā apgabalā būtu kāda spēcīga lokomotīve, un daudzi politiskie spēki, kuriem tradicionāli bijis tikai viens vai divi atpazīstami, harismātiski līderi, risinājumu rada apvienību veidošanā. 9. Saeimas vēlēšanās spēcīgāko kandidātu uzvārdi figurēja teju vai visos reģionos, bet šogad katrai partijai katrā apgabalā ir pilnīgi atšķirīgs kandidātu sastāvs, bet tas savukārt vēlēšanām pieteikto deputātu kopējo skaitu ir palielinājis par 21%. Uz deputāta vietu pretendēs vidēji 12 kandidātu. Tiesa, visiekārojamākais ir Rīgas vēlēšanu apgabals, kuram pieteikti 375 kandidāti. Vidzemē startē 298 potenciālie parlamentārieši, Latgalē – 207, Zemgalē – 191, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 168 deputātu kandidāti.

No visiem 10. Saeimas deputātu kandidātiem 71,7% ir vīrieši, 28,3% – sievietes. Lielākajai daļai jeb 79,8% pieteikto parlamentāriešu ir augstākā izglītība, 20% – vidējā izglītība, bet divi topošie politiķi – turklāt abi no organizācijas Ražots Latvijā – ir ar pamatizglītību.

Visvairāk jeb 25,9% deputātu kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, 25% – no 51 līdz 60 gadiem. Savukārt vismazāk jeb 3,2% gadījumu šajās vēlēšanās būs pārstāvēti cilvēki, kuru vecums ir pāri 71 gadam. Tiesa, pašam vecākajam no vēlēšanās pieteiktajiem kandidātiem – Visvaldim Lācim (ZZS) – ir 86 gadi, bet jaunākajam – tikai 21 gads.

Starp 10. Saeimas deputātu kandidātiem lielākā daļa jeb 72,9% ir latvieši, 8,7% krievu tautības pārstāvji. Starp potenciālajiem deputātiem ir armēņi, baltkrievi, čigāni, ebreji, igauņi, karēļi, libānieši, lietuvieši, lībieši, moldāvi, poļi, ukraiņi, uzbeki un vācieši. 14% deputātu kandidātu izvēlējušies iespēju savu tautību nenorādīt.

Svarīgākais