Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdošā koalīcija tiksies ar partiju LPP/LC

Mazākumā nonākusī valdošā koalīcija šodien plkst. 15.30 tiksies ar partiju LPP/LC, kura ir aicināta iekļauties valdībā, taču abu pušu publiskā retorika vairāk liecina par savstarpēju neuzticību.

23.martā LPP/LC jau tikās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) un pēc tikšanās paziņoja, ka tikai 12.aprīlī informēs par lēmumu, vai tā ir gatava iesaistīties Dombrovska valdībā. Līdz šim laikam partija atbalstīšot valdību, pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem sacīja LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers. "12.aprīlī mēs pateiksim gala vārdu, šodienas sarunas bija ļoti cerīgas," sacīja Šlesers.

Arī Dombrovskis pauda gandarījumu par sarunu saturu un norādīja, ka LPP/LC ir aicināta piedalīties koalīcijas partiju kopsēdē. Arī Šlesers uzsvēra, ka partija grib saņemt visas koalīcijas apliecinājumu aicinājumam nākt valdībā.

Atbildot uz jautājumu, vai Šlesers varētu nākotnē ieņemt kādu no ministru amatiem, Dombrovskis uzsvēra, ka par ministru amatiem un kandidatūrām sarunās nav runāts, taču noraidīt LPP/LC priekšsēdētāja kandidatūru nebūtu pamata. "LPP/LC grib rīkoties valstiski, un esam ieinteresēti aicināt un vienoties par konkrētu rīcību, kas būt paveicama nākamajos sešos mēnešos," sacīja Šlesers.

Dombrovskis apliecināja, ka tuvākajā laikā viņš varētu sagatavot savu redzējumu par veicamajiem darbiem, tāpat arī LPP/LC piedāvās savus priekšlikumus.

Tomēr jau dienu vēlāk LPP/LC kopā ar saviem sabiedrotajiem - apvienību "Saskaņas centrs" - paziņoja, ka ir vienojušies iesniegt Saeimā grozījumus likumā, lai no 14 līdz 9 tiktu samazināts ministriju skaits.

Tam sekoja Dombrovska atbilde, ka ministriju skaita samazināšana ir jāizdiskutē koalīcijā un jebkādi mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita samazināšanas plānu esot nepārprotams mēģinājums gāzt valdību.

Savukārt citu koalīcijas partneru - "Pilsoniskās savienības" - valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis izteicās, ka LPP/LC vilcināšanās ar atbildi par iesaistīšanos valdībā atgādinot Tautas partijas praksi - izdomāt dažādus formālus ieganstus, lai kavētu valdību rīkoties izlēmīgi un ātri.

Kā izteicās Kristovskis, viņš neizprotot, kāpēc LPP/LC ir prasījis vēl trīs nedēļas līdz 12.aprīlim lēmuma pieņemšanai par dalību valdībā, ja savus mērķus un uzdevumus bija iespējams formulēt savlaicīgi. Viņš pauda minējumu, ka "tas (vilcināšanās) nav valsts interesēs, bet, iespējams, ir LPP/LC taktisks mērķis".

Kristovskis aicināja partiju bez kavēšanās un nepārprotami paust attieksmi par atbalstu Dombrovska vadītajai valdībai. Pašreizējā situācijā vilcināšanās nodara reālu kaitējumu valsts finansiālajai un politiskajai stabilitātei.

Kā ziņots, Dombrovska vadīto valdību atstājusi Tautas partija.